Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bild på stationen

Svenska kraftnät tar över Skanstull station

Nu har Skanstull station slutbesiktigats. Det betyder att Svenska kraftnät tar över stationen från entreprenören.

– Det här är en milstolpe. Det har tagit tre år att bygga denna unika station som ska bli en hörnsten i Stockholm framtida elsystem, säger Henrik Svenningsson projektledare för stationen.

Svenska kraftnät gör en historisk satsning på att modernisera och bygga ut elsystemet i huvudstadsregionen. Det handlar om att se till att det finns tillräckligt med el och effekt för ett växande Stockholm.

– Vi ska investera 23 miljarder och förstärka kapaciteten med 2 400 megawatt så att den totala kapaciteten blir 6 100 megawatt.  Får vi allt på plats i tid klarar vi det ökade behovet, säger Eva Jönsson huvudprojektledare i program Stockholm.

Skanstulls station, som inte ligger i Skanstull utan i Hammarby sjöstad, är en hörnsten i framtidens elsystem i Stockholm och den är unik på flera sätt. Det är den mest centralt belägna station Svenska kraftnät har och att få plats med den på en mycket begränsad yta har ställt stora krav på projektet.

– Det här är något helt annat än de stora skrymmande högspänningsställverk som finns på andra håll. Här ska byggas bostäder och kontor precis intill. Det är ett gasisolerat ställverk och det är en förutsättning för att kunna bygga så här komprimerat, säger Henrik Svenningsson.

Bild på stationen

En stor del av den arkitektritade tegelbyggnaden är därför placerad under mark och det finns inga stängsel runt stationen. Det som återstår nu är att koppla in ledningar till den.

– Det är först när ström kopplas på genom ledningar från Anneberg i Danderyd och Snösätra i Huddinge som den riktiga hävstången för stationen uppstår. Ledningen från Snösätra kommer kopplas på i höst, säger Henrik Svenningsson.

Skanstull station är också byggd för att kunna transformera ned mer effekt till Ellevios 220 kilovolt-station i Skanstull. Det är planerat att ske 2025.

Det som också är unikt är att värmeförluster från stationen ska tas om hand och användas i stadens fjärrvärmesystem. 

– Stockholm Exergi förväntar sig att varje år kunna återvinna ungefär 8 000 MWh värme som kommer att användas i Stockholms fjärrvärmesystem. Det motsvarar en årlig uppvärmning av ungefär 2 200 moderna lägenheter, säger Henrik Svenningsson. 

Kostnaden för stationen är 890 miljoner kronor. Även om stationen är slutbesiktigad så återstår en del jobb som ska avslutas. 

Svenska kraftnäts planerade satsningar i Stockholm i korthet

Nya ledningar: 94, 5 kilometer ny ledning
Öka kapacitet i befintlig ledning: 10 km
Nya kablar: 44 km (varav 6 km sjökabel)
Riva ledningar: 27 km
Nya stationer: 6
Stationer som ska rustas: 2
Kapacitetsökning: 2 400 Megawatt från dagens cirka 3 700
Investeringar: 23 miljarder