Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Samråd

Svenska kraftnät bjuder in till samråd

För att bygga eller använda elektriska starkströmsledningar i Sverige krävs tillstånd enligt ellagen, nätkoncession för linje. Svenska kraftnät bjuder därför in till samråd enligt 6 kap. miljöbalken. Samrådet avser utredningskorridorer och utbyggnadsförslag samt miljökonsekvensbeskrivningens innehåll.

I samrådet har fastighetsägare, kommuner, länsstyrelser, närboende och andra intressenter möjlighet att lämna yttranden som kan vara av värde för valet av en slutlig sträckning. Samrådsyttrandena tillsammans med tidigare identifierade värden och myndighetsdialogen utgör beslutsunderlag för valet av en lämplig sträckning, med målet att hitta ett alternativ som sammantaget ger så liten påverkan som möjligt på omgivningen. Läs mer om Svenska kraftnäts samrådsprocess på www.svk.se/samrad

Sträckan delas upp i två samråd

Svenska kraftnät kommer att genomföra två samråd inom ramen för projektet, ett för delsträckan Hallsberg-Töreboda/Stenkälla och ett för delsträckan Töreboda/Stenkälla-Timmersdala. Det innebär att vi kommer att publicera två samrådsunderlag och det är olika diarienummer beroende på vilken sträcka som yttrandet avser.

Ta del av samrådsunderlaget

Samrådsunderlagen med bilagor finns tillgängligt under sidan Dokument och kartor

I samrådsunderlagen presenteras alternativa sträckningsförslag och hur de förväntas påverka omgivningen. Önskar ni ett utskrivet exemplar av samrådsunderlaget skickat till er vänligen kontaktas oss som arbetar i projektet. 

Digitala karta

Se vår digitala kartportal där vi redogör för sträckningsförslag och identifierade intressen i samrådet. 

Länk till kartan Öppnas i nytt fönster

Välkomna på öppet hus i maj!

Som en del i samråden välkomnar vi er på öppet hus där representanter från Svenska kraftnät finns på plats för att svara på frågor och visa material om projektet. Det kommer inte att hållas någon presentation utan ni är välkomna när ni vill mellan 16.00 och 19.00. De öppna husen gäller för båda samråden, så oavsett vilken sträcka som ni är berörda av kan ni komma den dagen som passar er. Ingen föranmälan krävs.

  • Tisdag 21 maj, kl 16.00-19.00
    Folkets hus i Röfors
    Bruksgatan 26

  • Onsdag 22 maj, kl 16.00-19.00
    Fredsbergs bygdegård i Töreboda
    Klubbetorp Fredsbergs Bygdegård 6

Lämna era yttranden senast 19 juni

Ni är välkommen att lämna ert skriftliga yttrande senast 19 juni till registrator@svk.se alternativt till postadressen Svenska kraftnät, Box 1200, 172 24 Sundbyberg. 

Ange era yttranden med diarienummer antingen i ämnesråden om ni skickar e-post eller i postadressen. 

> Dnr för Hallsberg-Stenkälla: Svk 2023/2151
> Dnr för Stenkälla-Timmersdala: Svk 2023/2152

Vad händer efter samrådet?

När samrådet är avslutat och en slutlig sträckning är vald söker Svenska kraftnät koncession hos Energimarknadsinspektionen (Ei). Under handläggningstiden remitterar Ei ärendet till berörda sakägare. Därefter fattar Ei beslut om den nya ledningen ska få byggas enligt föreslagen sträckning och teknisk utformning. Skulle Ei:s beslut överklagas avgörs ärendet av regeringen. När koncessionsbeslutet vunnit lagakraft kan Svenska kraftnät ansöka om ledningsrätt för ledningen hos Lantmäteriet. När ledningsrätten har vunnit laga kraft kan ledningen börja byggas.

Välkomna att höra av er!

Om ni har några frågor eller vill prata med oss som arbetar i projektet är ni alltid välkomna att kontakta oss som arbetar i projektet. Kontaktuppgifter finns på www.svk.se/hallsberg-timmersdala

Ta del av sändningen

Webbinarium - för ett lysande Västra Götaland Öppnas i nytt fönster

Kolla gärna på vårt webbinarium där Svenska kraftnät redogör för hur stamnätet ska utvecklas för att möjliggöra ökade effektuttag i Västra Götaland och vad som kommer att krävas på längre sikt för att säkerställa att effektfrågan inte bromsar samhällsutvecklingen.