Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät har avtalat om resurser för mothandel och omdirigering

Under hösten har Svenska kraftnät genomfört en upphandling av resurser som vid behov kan användas för mothandel och omdirigering för att öka handelskapaciteten på dagen före-marknaden.

Syftet med upphandlingen är att bidra till att uppfylla det legala kravet att erbjuda marknaden minst 70 % av tillgänglig kapacitet som regleras i elmarknadsförordningen (EU) 2019/943 artikel 16(8).

Att nå 70% är utmanande då vissa elflöden som uppkommer av utfallet från dagen före-marknaden inte är optimerade efter transmissionsnätets uppbyggnad. Genom att säkra resurser för planerad mothandel och omdirigering kan mer kapacitet tilldelas dagen före-marknaden. I de fall där utfallet från dagen före-marknaden är högre än tillgänglig transmissionskapacitet kan resurserna startas.

I juni bjöd Svenska kraftnät in intresserade aktörer till marknadsdialog angående möjliga resurser och dess förutsättningar. Marknadsdialoger genomfördes sedan under augusti och september med ett tiotal aktörer som anmält intresse. Sex aktörer prekvalificerade sig men i slutändan var det endast fyra aktörer som valde att lämna in anbud till upphandlingen.

Anläggningarna behöver vara anslutna söder om ”snitt 3” och volymen vara minst 45 MW för att anläggningarna ska kunna ge något reellt tillskott vid kapacitetsberäkningen. Svenska kraftnät har utvärderat de anbud som har kommit in utifrån kriterier som lokalisering, volym, tillgänglighet, driftmässighet och kostnadseffektivitet. 

Karta för snitt 3

Upphandlingen har nu resulterat i avtal med tre aktörer

Göteborg Energi AB gällande Rya Kraftvärmeverk och Rya Värmepumpar. Tillgänglig mothandels- och omdirigeringsvolym kommer vara 205 MW från oktober till april och 150 MW under resterande del av året. Givet att det finns förutsättningar kan Göteborg Energi erbjuda större volymer från de upphandlade anläggningarna. Avtalet sträcker sig från den 1 december 2023 till den 31 december 2025 med en option om förlängning med ett år.

Sydkraft Thermal Power AB gällande Karlshamnsverket. Tillgänglig mothandels- och omdirigeringsvolym kommer vara 96 MW från mitten av november till mitten av mars på grund av nuvarande Effektreservsavtal, och 315 MW under resterande del av året. Avtalet sträcker sig från den 5 december 2023 till den 15 november 2025.

Tekniska verken i Linköping AB gällande Gärstad Gaskombianläggning, och Kraftvärmeverket P2G3. Tillgänglig mothandels- och omdirigeringsvolym kommer vara 47,5 MW från november till april. Avtalet sträcker sig från den 20 december 2023 till den 31 oktober 2026 med en option om förlängning med ett år i taget fram till den 30 april 2030.

Med ”tillgänglig mothandels- och omdirigeringsvolym” menas den effekt som leverantören kan garantera minst 85 % av tiden. 

Den totala tillgängliga volymen kommer att variera under året utifrån exempelvis leverantörernas egen värmelast och kylmöjligheter. Den bedöms variera mellan 350MW och 510MW. 

Länk till marknadsinformation, NUCS (på engelska): Data View | Nordic Unavailability Collection System (nucs.net) Öppnas i nytt fönster

Tidigare nyheter om upphandlingen

Svenska kraftnät söker resurser i södra Sverige för ökad kapacitet till elmarknaden

Delta i upphandling av resurser för mothandel och omdirigering