Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät ökar elöverföringen till Västra Götaland och Mariestad

Stamnätet i Örebro- och Västra Götalands län ska förstärkas. Med detta som drivkraft startar Svenska kraftnät nu upp två projekt, dels en ny 400 kV-ledning mellan Hallsberg och Timmersdala samt en kapacitetshöjande förnyelse av befintlig 400 kV-ledning mellan Hallsberg och Stenkullen. Förstärkningarna är kritiska för att hantera det östvästliga flödet till Västra Götaland samt för att kunna tillgodose det ökade elbehovet i Göteborgsområdet och Mariestad.

Effektbehovet i Västra Götaland ökar kraftigt när fordonsindustrin, kemi- och petrokemisk industri, annan tillverkningsindustri samt transportsektor ska elektrifieras. Det planeras också nya batterifabriker på Hisingen i Göteborg och i Mariestad. Idag är 400 kV-ledningen Hallsberg-Stenkullen en av få ledningar i östvästlig riktning. För att kunna möjliggöra de kraftigt ökade uttagsförfrågningarna i Göteborgsområdet och i Mariestad behöver överföringskapaciteten i Skaraborg förstärkas. En förstärkning av nätet är också nödvändig för att kunna ansluta stora volymer av vind- och solkraft som planeras i regionen. Med anledning av detta startar Svenska kraftnät nu upp projekten:

  • Ny 400 kV-ledning mellan Hallsberg, i Hallsbergs kommun och Timmersdala, i Skövde kommun. Planerad drifttagning 2031.

  • En förnyelse av befintlig 400 kV-ledning mellan Hallsberg, i Hallsbergs kommun och Stenkullen, i Lerums kommun. Planerad drifttagning 2033.

  • Ny station i området runt Töreboda, dit båda den nya och den förnyade ledningen ska anslutas.

Genom att förnya ledningen Hallsberg-Stenkullen till modern standard höjs överföringskapaciteten. Det tillsammans med att nätet förstärks med den nya ledningen Hallsberg-Timmersdala gör att flaskhalsen i östvästlig riktning vidgas och möjliggör ökade effektuttag i sydvästra Sverige och i Mariestad.

Hallsberg-Timmersdala-Stenkullen
Röd sträckning är den 400 kV-ledningen som ska förnyas i projekt Hallsberg-Stenkullen. Den gröna linjen är befintlig 220 kV-ledning Hallsberg-Moholm. Det befintliga nätet ska förstärkas med en ny 400 kV-ledning som planeras mellan  Hallsberg och Timmersdala, via den nya stationen i Töreboda. 

Läs mer om projekten:

Nätåtgärder är inte hela lösningen

Västra Götaland är en av regionerna i Sverige som förbrukar mest el, samtidigt som det finns ett produktionsunderskott i området. I dagsläget produceras endast cirka en tredjedel av elförbrukningen inom regionen. Det gör att elen behöver överföras från andra delar av landet eller utlandet. När industrier och transportsektorn elektrifieras och elförbrukningen förväntas öka dramatiskt räcker det inte med att bygga ut stamnätet, det kommer även att krävas ny produktion. Med ambitionen att möjliggöra regionens elektrifieringsplaner har Svenska kraftnät tillsammans med Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen startat en samverkansarena för omställningen till elektrifiering med namnet ACCEL - Accelererad elnätskapacitet i Västra Götaland.

Läs mer om effektsituation i Västra Götaland här:
Så ska elförsörjningen i Göteborgsområdet och sydvästra Sverige säkras