Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Skanstull Station

Följ projektet via

Elnätet förstärks i Stockholm

En ny station i transmissionsnätet växer fram i Mårtensdal i Hammarby Sjöstad, strax söder om Södermalm. Stationen är en av flera förstärkningar av Stockholmsregionens elnät för att möta det växande behovet av el.

Elnätet förstärks i Stockholm

En ny station i transmissionsnätet växer fram i Mårtensdal i Hammarby Sjöstad, strax söder om Södermalm. Stationen är en av flera förstärkningar av Stockholmsregionens elnät för att möta det växande behovet av el.

En visualisering över hur stationsbyggnaden i Mårtensdal kommer att se ut.
Bild: Gatun Arkitekter.

En visualisering över hur stationsbyggnaden i Mårtensdal kommer att se ut. Stationsområdet ligger intill Fryshuset och är på grund av platsbrist begränsat till 63 x 24 meter.

Nytt om projektet

Högspänningsprovning genomförd i Skanstulls station


I somras uppnåddes en viktig milstolpe när vi på Svenska kraftnät genomförde högspänningsprov i Skanstull station. Att prova anläggningen är ett viktigt moment innan den tas i drift.

Transformator och reaktor till Station Skanstull

En pråm kommer lastad med transformator och reaktor till Skanstull station


Svenska kraftnät driver ett femtiotal projekt i Stockholm för att bygga ut och förstärka transmissionsnätet, flera av dem tillsammans med region- och lokalnätsägarna. Nu läggs ytterligare en viktig pusselbit på plats med en efterlängtad leverans av den första av två transformatorer och reaktorer till ställverket, den nya GIS-stationen i Skanstull.

Värme från Skanstull station ska återvinnas


I ett samarbete mellan Svenska kraftnät och Stockholm Exergi kommer restvärmen från Skanstull station i Stockholm att tas om hand och användas i stadens fjärrvärmesystem.

Tidplan

Händelse Tidpunkt
Byggstart Januari 2020
Drifttagning av stationen 

Hösten 2024

En del av projektet Stockholms Ström

Stockholmsregionens elberoende ökar. Elnätet förstärks och förnyas för att möta framtidens behov av säkra elleveranser. Svenska kraftnät har tillsammans med Vattenfall och Ellevio föreslagit en helt ny struktur för regionens elnät i ett femtiotal projekt. Dessa samordnas genom projekt Stockholms Ström. Vi bygger nya markkablar, luftledningar, tunnlar och transformatorstationer.

Projektgrupp

Översiktskarta för Stockholmsområdet

Översiktskarta för Stockholm

Granskad