Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Förhandstilldelning av kapacitet (FCA)

FCA innehåller riktlinjer om kapacitetstilldelning mellan elområden på förhandsmarknaderna, bland annat inrättandet av en gemensam metod för att bestämma långsiktig kapacitet mellan elområden, inrättandet av en gemensam europeisk tilldelningsplattform samt villkor för hantering av långsiktiga överföringsrättigheter.

Villkor för hantering av långsiktiga överföringsrättigheter innebär tydlig tilldelning av rättigheter till kapacitet i förväg – antingen fysiskt eller finansiellt.

Ikraftträdande

Den 17 oktober 2016

Svenska kraftnäts arbete med FCA

Ei har godkänt Svenska kraftnäts ansökan om att inte behöva ställa ut långsiktiga överföringsrättigheter. Det här innebär också att Svenska kraftnät inte träffas av alla krav som följer av FCA.

FCA innehåller bestämmelser som fastställer att Svenska kraftnät som systemansvarig för överföringssystem antingen själv eller tillsammans med berörda systemansvariga för överföringssystem ska ta fram metoder och villkor. Dessa ska sedan godkännas av antingen Ei eller ACER.

Granskad