Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nätutvecklingsplan

Sverige står inför flera utmaningar de kommande åren. Samtidigt som stora industrier ställer om till att bli eldrivna ökar elanvändningen i storstäder och nya industrier vill etablera sig i Sverige. Dessutom förväntas en omfattande anslutning av ny elproduktion under de närmaste åren. Det ställer stora krav på vårt kraftsystem och vårt arbete framåt. I nätutvecklingsplanen 2024–2033 beskriver vi både pågående investeringar i anläggningsprojekt och aktuella behovsutredningar.

Nätutvecklingsplan 2024–2033

I Framsida nätutvecklingsplanen 2024–2033nätutvecklingsplanen för 2024–2033 beskriver vi både pågående investeringar i anläggningsprojekt och aktuella behovsutredningar under den kommande tioårsperioden. Dessutom har vi påbörjat en mer regional redovisning av planerna och arbetar fram långsiktiga målsystem och kapacitetsrapporter per region.

Nätutvecklingsplanen beskriver också

  • drivkrafter för nätutveckling,
  • samspelet mellan samhälle och utbyggnad av elnätet,
  • vilka möjliga komplement till nya ledningar som kan vara aktuella att använda för att möta kraftsystemets utmaningar.

Nätutvecklingsplanen finns även på engelska: Grid development plan 2024–2033  (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Ladda ner Nätutvecklingsplan 2024–2033 (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Tidigare systemutvecklingsplan