Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Diagram med frekvens som har en stor dipp
Frekvenskurvan visar bortfallet av 2150 MW (Forsmark 1 och 2), och hur frekvensen sedan återställs till normala nivåer.

Störningar i Stockholmsregionens elförsörjning

Under onsdagsmorgonen, cirka klockan 6.40, uppstod problem med elförsörjningen i Stockholmsregionen. Problemet orsakades av ett fel i samband med kopplingar för ett underhållsarbete i Svenska kraftnäts station Hagby, norr om Stockholm. I samband med det har Forsmark 1 och 2 kopplats bort från nätet.

Texten uppdaterad 10:40.

Detta har i sin tur gjort att vissa apparater och system har reagerat och frånkopplats. Exempelvis har tunnelbanan, trafikljus och annan lokaltrafik påverkats. Annan produktion har startats och driftläget är nu stabilt. En analys av det inträffade pågår och mer information kommer. Ingen människa har skadats i arbetet i Hagby.

I samband med det inträffade felet kopplades automatiska produktionsreserver in och frekvensen kunde snabbt regleras till normala nivåer. Den systemmässiga driftstörningen var därför kortvarig och driftläget är nu åter stabilt. Varken Vattenfall eller Ellevio har rapporterat om störningar på regionnätet. Däremot kan det ta tid att återställa de system och samhällsapparater som påverkats till följd av störningen. Vi hänvisar till ansvariga aktörer för mer information om när respektive verksamheter förväntas vara återställda.

Svenska kraftnät utreder händelsen och vad som orsakat störningen. Mer information kommer att presenteras när analysen är genomförd.