Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät inväntar fortfarande nordisk kvot – begränsning av statisk FCR senareläggs ytterligare

Svenska kraftnät har, utifrån elsystemets säkerhet, sedan tidigare en volymbegränsning för hur stor andel av total FCR som får utgöras av centralt styrd och/eller stegvis reglerad FCR. Tidigare har det aviserats att budgivningen för FCR-D upp ska börja begränsas då Sverige börjar tillämpa en gemensam nordisk begränsning. Svenska kraftnät inväntar fortfarande den nordiska kvoten och därmed senareläggs införandet av begränsningen ytterligare.

I tidigare nyheter har kommande volymbegränsning omfattat resurser som levererar centralt styrd och/eller stegvis reglerad FCR. Nordisk harmonisering av tekniska krav för FCR har förändrat vilka resurser som omfattas av en kommande volymbegränsning.

Framöver kommer resurser som levererar centralt styrd FCR samt statisk FCR att beröras av separata volymbegränsningar. De resurser som tidigare förkvalificerats och benämnts som stegvis reglerade resurser kommer att ingå inom volymbegränsningen för statisk FCR.

Volymbegränsning av centralt styrd FCR

Svenska kraftnät ska införa nya IT-säkerhetskrav för leverantörer som levererar centralt styrd FCR. Volymbegränsningen av centralt styrd FCR kommer att hanteras separat och omfattas inte av den kommande nordiska kvoten för statisk FCR.

Med de nya IT-säkerhetskraven kommer en volymbegränsning för centralt styrd FCR (i kategori B) att införas. För mer information om IT-säkerhetskraven ta del av: Svenska kraftnät välkomnar synpunkter på nya IT-säkerhetskrav för FCR.

Svenska kraftnät ämnar att återkomma senast i december med en nyhet om när och hur en volymbegränsning av centralt styrd FCR (kategori B) kommer att införas. 

Volymbegränsning av statisk FCR

I den nyhet som publicerades i juli 2023; Svenska kraftnät inväntar fortfarande nordisk kvot – begränsning av centralt styrda resurser senareläggs ytterligare, räknade Svenska kraftnät med att återkomma senast i november med mer information om, när och hur en gemensam nordisk begränsning av statisk FCR-D upp kan införas i Sverige. Då en gemensam nordisk kvot fortfarande inväntas kommer införandet av en begränsning i Sverige att senareläggas ytterligare. 

För mer information om bakgrunden till volymbegränsningen samt förändringar framåt, läs våra tidigare nyheter.

Information och kontakt

Läs om Balansansvarsavtalet

Vid frågor om volymbegränsningen för FCR, vänligen kontakta Svenska kraftnät via e-post: fcr@svk.se.