Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät välkomnar synpunkter på nya IT-säkerhetskrav för FCR

Svenska kraftnät har uppdaterat IT-säkerhetshetskraven för frekvenshållningsreserven, FCR. Syftet med de nya kraven är att förtydliga de befintliga krav som funnits sedan tidigare samt fortsätta säkerställa en robust FCR-leverans. Innan uppdateringen av kraven träder i kraft välkomnar Svenska kraftnät synpunkter på dokumentet.

I april 2019 publicerades nuvarande IT-säkerhetskrav för FCR. Kraven omfattar leverantörer av FCR som använder central styrning, d.v.s. en enhet eller grupp som tillhandahåller FCR och som styrs genom att frekvensen återkopplas via en central funktion.

Den nya uppdateringen ska göra det tydligare för leverantörer vad som krävs för att få leverera FCR genom central styrning. En annan förändring är att det nu ska vara möjligt att förkvalificera centralt styrda resurser i två kategorier; Kategori A och Kategori B. Där kategori A omfattas av högre krav på bland annat redundans i systemet, medan kategori B har lägre krav. Endast en viss del av upphandlad FCR-kapacitet får utgöras av centralt styrd FCR placerad i kategori B.

Svenska kraftnät välkomnar nu frågor och synpunkter på det nya dokumentet. Synpunkter på de föreslagna ändringarna skickas till fcr@svk.se senast den 6 oktober 2023. Märk e-posten med ”Återkoppling IT-säkerhetskrav FCR”.

Kontakt

Vid frågor till Svenska kraftnät, vänligen mejla fcr@svk.se.

 

Bilagor