Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Uppdatering om pågående elområdesöversyn

Tidsplanen för den gemensamma europeisk elområdesöversynen har förskjutits, preliminärt till kvartal 3, 2024. Svenska kraftnät och de övriga nordiska TSO:erna planerar dock att leverera resultat och rekommendation för Norden redan i februari 2024.

Den pågående EU-gemensamma elområdesöversynen har försenats. Svenska kraftnät och övriga nordiska TSO:er har dock fortsatt som mål att kunna leverera resultat för Norden i februari 2024, inklusive vår rekommendation för de svenska elområdena.

Förskjutningen förväntas inte påverka tidigare kommunicerad tidsplan för en eventuell implementering av nya elområden i Sverige. Enligt tidplanen kan nya elområden vara på plats tidigast 2027.

Sveriges elområdesöversyn genomförs som del av en gemensam och koordinerad elområdesöversyn i Europa. Modellering och utvärdering sker huvudsakligen på regionnivå (för Sveriges del Norden) medan en del aspekter, till exempel påverkan på marknadslikviditet samt övergångskostnader, utvärderas genom EU gemensamma studier. Den studie som utreder alternativa elområdesindelningar för Sverige, Tyskland, Italien, Nederländerna och Frankrike, väntas preliminärt färdigställas i sin helhet under kvartal 3, 2024. För studien som helhet kommer det färdigställas en gemensam rapport.

Det ska också göras en EU-gemensam konsultation. Konsultationen kommer att fokusera på de utvärderingskriterier som kopplar till marknadslikviditet och transaktionskostnader samt övergångskostnader. Konsultationen planeras till hösten 2023.

Svenska kraftnät, liksom övriga europeiska TSO:er, är fokuserade på att leverera resultat med god kvalitet i pågående elområdesöversyn. Det satsas stora resurser på studien, som omfattar mycket komplexa beräkningar, och som krävt omfattande utvecklingsarbete av våra elmarknadsmodeller. Att det är första gången metoden för utvärdering av elområden används, har ytterligare bidragit till arbetets komplexitet samt att mer tid har krävts.

Kontakt och mer information

Läs nyheten på engelska

Vid frågor om elområdesöversynen, kontakta Svenska kraftnät via e-post: elomradesoversyn@svk.se

Läs mer om arbetet med elområdesöversyn under Utveckling av kraftsystemet

Läs om elområdesöversyn på ENTSO-E:s webbplats (engelska) Öppnas i nytt fönster

Tidigare nyheter

25 januari 2023: Uppdatering om tidplan för elområdesöversyn

3 oktober 2022: Nytt om elområdesöversynen

10 augusti 2022: ACER har beslutat om förutsättningarna för elområdesöversynen

9 augusti 2022: ACER has decided on alternative electricity bidding zone configurations (engelska) Öppnas i nytt fönster