Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Utvärderingsrapport om flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod inlämnad till Energimarknadsinspektionen

Svenska kraftnät och övriga nordiska systemansvariga för överföringssystem har lämnat in utvärderingsrapporten över tre månaders extern parallelldrift av flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod till de nordiska tillsynsmyndigheterna.

Ladda ner utvärderingsrapporten över tre månaders extern parallelldrift av flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod (engelska): External parallel run evaluation report - For assessment by the NRAs of the Nordic CCR, as required by the Nordic DA/ID CCM (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Utvärderingsrapporten inkluderar en sammanfattning av marknadsaktörernas återkoppling

De nordiska systemansvariga för överföringssystem (Transmission System Operator, TSO) hade under april-maj en öppen konsultation under en månad för att inkludera intressenternas synpunkter i utvärderingsrapporten. Rapporten inkluderar  intressenternas svar och TSO:ernas reflektioner om svaren.

De nordiska TSO:erna vidkänner de farhågor och de kvalitetsproblem som uttrycks Synpunkterna avser i de flesta fall dock inte det som utvärderingsrapporten omfattar eller avser. Den återkoppling som intressenterna har lämnat inom ramen för konsultationen har därför inte föranlett några innehållsrelaterade ändringar av rapporten.

De nordiska TSO:erna drar slutsatsen att den nordiska implementeringen av flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod har visat sig uppfylla tillsynsmyndigheternas nyckeltal och fungera som förväntat. De nordiska TSO:erna arbetar dock med en kontinuerlig kvalitetsförbättring.

Uppdateringar gällande flaskhalsintäkter

Den inlämnade utvärderingsrapporten innehåller uppdateringar relaterade till flaskhalsinkomst (congestion income, CI and congestion income distribution, CID) och till motsvarande total samhällsekonomisk nytta (Social Economic Welfare, SEW). Korrigeringen av CID minskar den totala SEW-ändringen med 8 MEUR (SEW-skillnaden mellan FB och NTC) för 3-månaders utvärderingsperiod.

Fördelningen av CI har också uppdaterats så att den nu är korrekt anpassad till metoden för fördelning av flaskhalsinkomster som godkänts av ACER.

De största förändringarna sker i NO3, NO5, SE1 och SE3, med störst påverkan på NO3. Den totala summan av flaskhalsinkomster förblir densamma.

Analysverktyget har uppdaterats och fördelningen av trängselinkomster har räknats om för alla veckor. Alla relevanta grafer och siffror i utvärderingsrapporten har uppdaterats i enlighet med detta. De nya värdena motsvarar hur flaskhalsinkomsterna skulle fördelas mellan de nordiska TSO:erna efter att flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod införts i skarp drift.

Kontakt och mer information

Kontakta Svenska kraftnät: flowbased@svk.se

Kontakta det nordiska samarbetsprojektet för flödesbaserad metod, Nordic CCM: ccm@nordic-rcc.net

Information på svenska publiceras på Svenska kraftnäts webbplats under sidan Flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod

Information om Nordisk flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetodologi och det nordiska samarbetsprojektet CCM finns på Nordic RCCS webbplats under Flow-based (på engelska) Öppnas i nytt fönster

Följ parallelldriften inför införandet av flödesbaserad metod

Under den externa parallelldriften kommer de flödesbaserade parametrarna att beräknas och publiceras dagligen på webbplatsen för publiceringsverktyget JAO (på engelska) Öppnas i nytt fönster  

Data och rapporter från marknadssimuleringarna publiceras kontinuerligt på Nordic RCCs webbplats (på engelska) Öppnas i nytt fönster