Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Samråd om ett utbyggnadsförslag våren 2020

Efter inledande samråd under år 2017 kring flera utredningskorridorer kommer Svenska kraftnät under våren 2020 samråda om ett utbyggnadsförslag med en föreslagen sträckning för den planerade elförbindelsen. Tidsplanen för det planerade samrådet justeras därmed några månader framåt.

Samrådsunderlaget kommer presentera ett utbyggnadsförslag tillsammans med bakomliggande utredningar och natur- och kulturmiljöinventeringar som utförts under året.

För att möjliggöra framkomlighet och minska miljöpåverkan förbi Viby förs nu en dialog med Vattenfall och Trafikverket om att flytta eller gräva ner deras befintliga luftledningar som idag finns i aktuell ledningsgata. Förutom dialogen med Vattenfall och Trafikverket så utreder vi möjliga stolptyper och -höjder för den del av sträckan som planeras med luftledning. Vi strävar efter att stolparna ska ge minsta möjliga intrång utan att elförbindelsens funktion eller överföringsförmåga påverkas negativt.

Samrådsprocessen fram till nu

Sedan samrådsprocessen startade år 2017 har Svenska kraftnät haft dialog med berörda kommuner, fastighetsägare och andra myndigheter och samhällsaktörer för att inhämta information i arbetet med att ta fram ett sträckningsförslag.

Här hittar du dokumentation om tidigare samråd såsom samrådsunderlag,
samrådsredogörelser och kartor.