Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Valt sträckningsförslag beskrivs i ett samrådsunderlag

Den nya elförbindelsen berör Sollentuna kommun, Järfälla kommun och Stockholms stad och planeras inledningsvis av luftledning för att sedan gå över som markkabel. I samrådsunderlaget kan du läsa utbyggnadsförslaget i detalj och bedömd miljöpåverkan.

Utbyggnadsförslaget utgörs av en cirka 7,5 kilometer lång luftledning och cirka 10 kilometer lång markkabel mellan stationerna Överby och Beckomberga.

Sträckningsförslaget i korthet

Översiktsbild_red.jpgSträckningsförslaget utgår från station Överby med luftledning som till största delen är lokaliserad i och intill befintliga ledningsgata angränsande till Östra Järvafältets naturreservat.

Förbi bostadsområdet Viby, Sollentuna kommun, presenteras två olika sträckningsförslag baserat på olika stolptyper i kanten av naturreservatet. I samma ledningsgata planerar även Vattenfall Eldistribution en nedgrävning av sina befintliga luftledningar.

Luftledningen fortsätter efter Viby/Pommern söderut längs E4:an och i höjd med Kronåsen ansluter den till en terminalplats för övergång till markkabel. Från Kronåsen sträcker sig föreslagen markkabel längs Förbifart Stockholm i kanten av Hansta naturreservat, genom Igelbäckens kulturreservat och Norra Igelbäckens naturreservat i Barkarby. Från Hjulsta till Vinsta fortsätter markkabeln längs med Bergslagsvägen och genom Nälstastråket fram till station Beckomberga.

Ta del av samrådsunderlag och kartor  

Under menyn Dokument och kartor kan du läsa och ladda ner samrådsunderlag. Det beskriver utbyggnadsförslag (en utredningskorridor med en föreslagen sträckning) samt bedömd påverkan på miljö-, kulturmiljö- och samhällsintressen. Där hittar du även detaljkartor och bilagor.

Samrådsunderlaget (länk till webbsidan Dokument och kartor)