Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Fem men och en kvinna i hjälmar runt ett bord
Avtal med entreprenör för Anneberg-Skanstull

Avtal med Hochtief Implenia JV

Svenska kraftnät har tilldelat tunnelentreprenaden för projekt Anneberg-Skanstull till konsortiet Hochtief-Implenia JV. Projektet är en utveckling av stamnätet för att möta Stockholmregionens allt växande behov av el och trygga elleveranser.

Entreprenör för tunnelentreprenaden

Entreprenören som fått uppdraget är Hochtief-Implenia JV, Tysklands respektive Schweiz största byggbolag, med lång erfarenhet av tunnelentreprenader.

Uppdraget omfattar att tillhandahålla en specialdesignad tunnelborrmaskin, tunnelborrning av 13,4 km tunnel och byggnation av 6 ventilationsschakt längst sträckan mellan Danderyd och Hammarby Sjöstad.

Stabilt och modernt elnät för Stockholm

Stockholm växer med omkring 40 000 människor och ett stort antal företag och industrier varje år. För att möjliggöra regionens tillväxt blir behovet av el, starka elnät med hög kapacitet och trygga elleveranser allt större och viktigare.

Vi gör en stor satsning på stamnätet i Sverige med projekt Anneberg-Skanstull. Vi går in i en ny era och kommer att bygga över 4 800 km nya ledningar och mer än hundra stationer runt om i Sverige 2020-2040. Kraftledningar är en förutsättning för samhällets tillväxt, säger Bo Krantz, ställföreträdande Generaldirektör på Svenska kraftnät.

Den hittills största investeringen på stamnätet

Den nya tunneln med stamnätskablar är en av Svenska kraftnäts hittills största investeringar, ett av drygt femtio projekt med satsning på nya stationer, ledningar och kablar i Stockholmsregionen.  

– Vi ska bygga en motorväg för el i Stockholm genom att borra oss fram från norr till söder, under Stockholms centrala delar. Det tar ungefär fyra år från byggstart och ytterligare några år för kabelförläggningen, säger Rolf Axén, projektledare på Svenska kraftnät.