Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Välkommen på informationsmöte inför utskick av markupplåtelseavtal och ersättningserbjudande

I mars 2023 håller Svenska kraftnät informationsmöten i Vuollerim respektive i Överkalix där vi redogör för de principer som bestämmer den ekonomiska ersättningen i markupplåtelseavtalet gällande den svenska delen av den planerade nya 400 kV-ledningen Aurora Line.

Planeringen av den nya luftledningen Aurora Line mellan Sverige och Finland fortsätter. Under våren 2023 kommer Svenska kraftnät skicka ut markupplåtelseavtal med ersättningserbjudande till markägare för den svenska delen av ledningen – från Messaure i Jokkmokks kommun till den finska gränsen vid Risudden och Torne älv i Övertorneå kommun. Inför utskicket av markupplåtelseavtalet bjuder Svenska kraftnät in till informationsmöten där vi redogör för innehållet i avtalet och de principer som bestämmer den ekonomiska ersättningen.

Informationsmöten i Vuollerim och Överkalix

Vi genomför två mötestillfällen: måndag 20 mars på Folkets hus i Vuollerim och tisdag 21 mars på Folkets hus i Överkalix. Mötena öppnar kl 17.00 och en presentation kommer hållas med start kl 17.30. Därefter finns det möjlighet att prata med Svenska kraftnäts representanter fram till kl 19.00.

Du är välkommen på det mötestillfälle som passar dig. Har du inte möjlighet att delta är du alltid välkommen att kontakta oss med dina frågor och funderingar.

  • Måndag 20 mars i Vuollerim: kl 17.00—19.00 med presentation
    kl 17.30 på Folkets hus, Älvvägen 4, 960 30 Vuollerim
  • Tisdag 21 mars i Överkalix: kl 17.00—19.00 med presentation
    kl 17.30 på Folkets hus, Bulandsgatan 2, 956 31 Överkalix

Markupplåtelseavtal (MUA) för upplåtandet av mark

Eftersom Aurora Line är en utlandsförbindelse är det slutligen den svenska regeringen som, efter handläggning av Energimarknadsinspektionen, beslutar om ledningen får byggas. Beslut om tillstånd väntas under hösten 2023.

Inför beslut om tillstånd tecknas ett markupplåtelseavtal (MUA) med berörda fastighetsägare. Genom att skriva på avtalet ger fastighetsägaren Svenska kraftnät tillåtelse att bygga ledningen på fastigheten enligt villkoren som anges i avtalet.

Markupplåtelseavtalet anger bland annat vilket utrymme inom fastigheten som upplåts. Det tydliggör också vad Svenska kraftnät som ledningsägare får göra inom fastigheten, både när ledningen byggs och senare vid tillsyn och underhåll. Avtalet fastställer även vad man som fastighetsägare inte får göra i närheten av ledningen. Det kan till exempel handla om att man inte kan lägga ett upplag av virke under en ledning.

Ersättning till berörda fastighetsägare

När vi bygger en ny ledning ersätter vi fastighetsägaren för det intrång och den värdeminskning som ledningen orsakar. Ersättningen regleras i expropriationslagen samt i kompletterande normer och principer. Lagen innebär att man som fastighetsägare ska ha samma ekonomiska ställning efter det att ledningen byggts som före.

I samband med att ledningen byggs får man en engångsersättning som i huvudsak består av intrångsersättning och ersättning för eventuell skog som måste avverkas. Tillsammans med markupplåtelseavtalet lämnas erbjudande om ersättning baserad på värdering utifrån Lantmäteriets normer och principer. Läs mer om Svenska kraftnäts ersättningsprinciper på www.svk.se/ersattning Öppnas i nytt fönster.

Frågor?

Har du frågor är du varmt välkommen att höra av dig till vår kontaktperson Rolf Jakobsson på mejl: rolf.jakobsson@vattenfall.com eller telefon: 070-608 50 22.