Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ny tidplan för närliggande åtgärder för effektuttag i Uppsalaområdet

Utöver de långsiktiga nätåtgärderna inom NordSyd i Uppsala med omnejd, görs även åtgärder för att kunna leverera önskad effekt så fort som möjligt i området. De närliggande nätåtgärderna ska stödja det behovet som finns de närmsta åren.

Den tidigare planerade ökningen om 100 MW till år 2023 är nu förskjutet till 2025. Orsaken är att denna effektökning är beroende av genomförandet av flera andra projekt och där har förseningar uppstått.
Kring de närliggande nätåtgärder i Tuna och Odensala som planerat öka uttagsabonnemangen i Uppsala 2024 med 150 MW, pågår en utredning för att bedöma konsekvenserna av de uppkomna förseningarna och hur det påverkar de tidigare utlovade 150 MW.

Full fart för de långsiktiga åtgärderna i stamnätet

Även om kapacitetsökningen till år 2025 löser en stor del av effektbehovet i Uppsala behövs det ändå genomföras övriga åtgärder i investeringspaket NordSyd för att långsiktigt säkra leveranser i området och lösa överföringskapaciteten för snitt 2. De långsiktiga åtgärderna inom Uppsalapaketet har genomfört samråd under år 2022 och planerar att lämna in en tillståndsansökan till Energimarknadsinspektionen under 2023.