NordSyd
NordSyd - Svenska kraftnäts största investeringspaket för att möta förbrukningsökningar, ersätta de delar av transmissionsnätet som närmar sig slutet av sin livslängd samt vara en viktig del i energiomställningen i Sverige
NordSyd - Svenska kraftnäts största investeringspaket för att möta förbrukningsökningar, ersätta de delar av transmissionsnätet som närmar sig slutet av sin livslängd samt vara en viktig del i energiomställningen i Sverige
Gränsen mellan elområdena 2 och 3, det så kallade snitt 2, kommer att förnyas och förstärkas genom flera kraftfulla investeringar de närmaste dryga 20 åren. Resultatet kommer att bli ett mer flexibelt och robust transmissionsnät som är förberett för förändringar i det svenska elsystemet och samtidigt kan möta behoven av ökad överföring från norr till söder. Det samlade namnet på investeringspaketet är NordSyd.
Snitt 2 korsas av åtta 400 kV-ledningar och tre 220 kV-ledningar och har stor påverkan på elmarknaden och driftsäkerheten i det nordeuropeiska elsystemet. Investeringspaketet NordSyd omfattar sex av de elva ledningar som korsar snitt 2, de tre äldsta 400 kV-ledningarna och de tre 220 kV-ledningarna.
Åtgärderna som kommer att genomföras inom NordSyd är mycket omfattande och de mest långsiktiga åtgärderna beräknas ta flera decennier att genomföra, men det kommer också att genomföras åtgärder de närmaste åren som påverkar överföringen i den här delen av transmissionsnätet. NordSyd handlar inte bara om att genomföra reinvesteringar utan också om att förnya och förstärka för att öka kapaciteten från dagens 7 300 MW upp till mer än 10 000 MW.
Investeringspaketet består av fyra stycken ben och nu ligger fokus för att få igång investeringarna för Uppsalabenet och Västeråsbenet med planerad idrifttagning 2033-2035. Utredningar för de två sista benen, Karlstadsbenet och Hallsbergsbenet, planerar att starta år 2025.
Nytt om NordSyd
Viktig dialog med Energimarknadsinspektionen om förutsättningar för utbyggnad
I januari träffade investeringsprogram NordSyd på Svenska kraftnät 60 st medarbetare på Energimarknadsinspektionen (Ei). Åhörarna var till stor del handläggare på avdelningen för Tillstånd och prövning på Ei. Mötet var en viktig pusselbit för gott samarbete då båda verksamheterna står inför en utmaning när tillståndsansökningar från Svenska kraftnät växer i omfattning under flera år framöver.
Transmissionsnätet stärks med 30 mil nya ledningar
Under oktober i år beslutade Svenska kraftnät om att investera i två nya 400 kV-ledningar mellan Sollefteå och Mehedeby i Tierps kommun. Tillsammans med övriga projekt i NordSyd bidrar investeringen till att öka överföringskapaciteten från norra till södra Sverige.
Dialog och samverkan viktigt när transmissionsnätet ska byggas ut
Utvecklingen av elnätet måste ske, och det snabbt. Det finns en stor efterfrågan på mer el och ökad överföringskapacitet, stora industriella satsningar som batterifabriker och kemiindustri efterfrågar anslutning som motsvarar ett helt Sverige i energianvändning. För att få till detta krävs samverkan på bred front. Vid ett kunskapsseminarium om elförsörjning, initierat av Länsstyrelsen Västernorrland, blev vikten av dialog och samarbete tydligt.
Kort om NordSyd
- Svenska kraftnäts största investeringspaket
- Cirka 2000 kilometer ny ledning skall byggas
- Omkring 35 stationer kommer att byggas eller förnyas
- Genomförande fram till år 2040
- Investeringar på cirka 75 miljarder kronor
Utredningar för de två sista benen, Karlstadsbenet och Hallsbergsbenet, planerar att starta år 2025.
Utredningar för de två sista benen, Karlstadsbenet och Hallsbergsbenet, planerar att starta år 2025.
Kontakta oss
-
- Eva Lundgren
- Kommunikatör
- 010 350 91 85
- eva.lundgren@svk.se