Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vi har valt en korridor att utreda vidare

Sedan 2016 har vi utrett flera möjliga stråk, så kallade utredningskorridorer, för att kunna föreslå var den nya elförbindelsen ska byggas. Efter en längre tids utredning har vi nu valt en av dessa, utredningskorridor 3a, som passerar Sollentuna kommun och Stockholm stad.

Jämfört med andra alternativ innebär förslaget lägst intrång i naturreservat samtidigt som boendemiljön inte påverkas av förhöjda magnetfältsnivåer.

Inledningsvis innebär förslaget att en luftledning byggs i eller invid befintlig ledningsgata förbi Viby fram till Kronåsen för att därefter fortsätta söderut mot Beckomberga med kablar i mark.

Nu väntar förundersökningar i en vald utredningskorridor för att ta fram ett sträckningsförslag att samråda om.

Flera samhällsintressen att ta hänsyn till

Mellan Överby och Beckomberga finns många intressen att ta hänsyn till vilka vi, förutom teknisk genomförbarhet och kravet på driftsäkerhet, vägt in i vår bedömning. Det är bland annat befintliga bostäder och verksamheter, detaljplaner och andra riksintressen såsom natur- och kulturmiljön kring Järvafältet och Hansta samt Igelbäckens och Molnsättra naturreservat. Vi måste även ta hänsyn till infrastruktur för vägar och tunnelbana.