Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Söderåsen-Barsebäck

Följ projektet via

Förnyelse av 400 kV-ledning mellan Söderåsen och Barsebäck

Den ålderstigna 400 kV-ledning mellan Söderåsen och Barsebäck behöver ersättas för att fortsatt kunna leverera en trygg och pålitlig elförsörjning till sydvästra Sverige.

Mer om projektet

Förnyelse av 400 kV-ledning mellan Söderåsen och Barsebäck

Den ålderstigna 400 kV-ledning mellan Söderåsen och Barsebäck behöver ersättas för att fortsatt kunna leverera en trygg och pålitlig elförsörjning till sydvästra Sverige.

Mer om projektet

Fastighetskarta

Nytt om Söderåsen-Barsebäck

Detaljerad sträckningskarta med fastigheter


Nu finns en detaljerad karta över ledningssträckningen med stolparnas placeringar och fastighetsgränser publicerad på webbplatsen.

Koncessionsförlängning beviljad och fortsatt planering inför byggstart


Svenska kraftnät har fått beslut från Energimarknadsinspektionen (Ei) om en förlängning av tillståndet för kraftledningen mellan Söderåsen-Barsebäck. Den grundläggande arkeologiska utredningen är genomförd. Nästa steg är att under våren 2022 gå vidare med en arkeologisk förundersökning på ett antal platser där resultaten från utredningen indikerat möjliga fornlämningar.

Välkomna på digitalt informationsmöte 8 juni 18.00


Svenska kraftnät välkomnar er på digitalt informationsmöte tisdag 8 juni. Sändningen startar 18.00 och pågår fram till runt 19.00. Inledningsvis håller Svenska kraftnät en presentation med information om projektet. Därefter följer en öppen frågestund.

Fakta om projektet

400 kV-ledningen melllan Söderåsen och Barsebäck är ålderstigen och ska förnyas. Förnyelsen innebär att en ny ledning byggs i samma sträcka som dagens ledning, som sedan riva.

Teknik: 400 kV växelström luftledning
Längd: 42 km
Kommuner: Bjuv, Svalöv och Kävlinge
Län: Skåne

Tidplan

Tidplanen är preliminär och kan ändras under projektets gång.

Händelse Tidpunkt
Projektering och förberedande arbeten 2019-2021
Byggstart 2023
Drifttagning av ny ledning 2024
Rivning av befintlig ledning 2024-2025

 

Transmissionsnätet på västkusten förnyas

Stora delar av transmissionsnätet på västkusten är ålderstiget och behöver förnyas för att fortsatt kunna leverera en säker och pålitlig elförsörjning i sydvästra Sverige, inklusive storstäderna Malmö och Göteborg. Sammanlagt ska ca 40 mil transmissionsnätsledningar förnyas de närmsta åren, från Skogssäter utanför Trollhättan ner till Sege utanför Malmö. Detta projekt är en del i det omfattande förnyelsearbetet.

 

 

Granskad