Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Söderåsen-Barsebäck

Följ projektet via

Förnyelse av 400 kV-ledning mellan Söderåsen och Barsebäck

Den ålderstigna 400 kV-ledning mellan Söderåsen och Barsebäck behöver ersättas för att fortsatt kunna leverera en trygg och pålitlig elförsörjning till sydvästra Sverige.

Mer om projektet

Förnyelse av 400 kV-ledning mellan Söderåsen och Barsebäck

Den ålderstigna 400 kV-ledning mellan Söderåsen och Barsebäck behöver ersättas för att fortsatt kunna leverera en trygg och pålitlig elförsörjning till sydvästra Sverige.

Mer om projektet

Fastighetskarta

Nytt om Söderåsen-Barsebäck

Välkommen till informationsmöte 13 februari


Med anledning av byggstarten i februari 2023 vill Svenska kraftnät tillsammans med entreprenören Vic Energy bjuda in berörda fastighetsägare, närboende och andra intressenter till ett informationsmöte 13 februari.

Entreprenör tilldelad


Upphandlingen av genomförandet har nu avslutats och Vic Energy har tilldelats entreprenaden för förnyelsen av 400 kV-ledning mellan Söderåsen och Barsebäck. Byggstarten är planerad att ske i mitten av februari 2023.

Förfrågningsunderlag för entreprenad utskickat


Svenska kraftnät har idag (3 juni) skickat ut förfrågningsunderlag för upphandlingen av entreprenaden för Söderåsen-Barsebäck. Vi räknar med att kunna inleda genomförandet av förnyelsen under 2023 med beräknad drifttagning 2024.

Fakta om projektet

400 kV-ledningen melllan Söderåsen och Barsebäck är ålderstigen och ska förnyas. Förnyelsen innebär att en ny ledning byggs i samma sträcka som dagens ledning, som sedan riva.

Teknik: 400 kV växelström luftledning
Längd: 42 km
Kommuner: Bjuv, Svalöv och Kävlinge
Län: Skåne

Tidplan

Tidplanen är preliminär och kan ändras under projektets gång.

Händelse Tidpunkt
Projektering och förberedande arbeten 2019-2021
Byggstart 2023
Drifttagning av ny ledning 2024
Rivning av befintlig ledning 2024-2025

 

Transmissionsnätet på västkusten förnyas

Stora delar av transmissionsnätet på västkusten är ålderstiget och behöver förnyas för att fortsatt kunna leverera en säker och pålitlig elförsörjning i sydvästra Sverige, inklusive storstäderna Malmö och Göteborg. Sammanlagt ska ca 40 mil transmissionsnätsledningar förnyas de närmsta åren, från Skogssäter utanför Trollhättan ner till Sege utanför Malmö. Detta projekt är en del i det omfattande förnyelsearbetet.

 

 

Karta över ledningssträckan mellan Söderåsen och Barsebäck

Kontaktpersoner

Ställ en fråga om Söderåsen-Barsebäck

Ställ din fråga och ange din e-post så svarar vi så snart vi kan.

Projektgrupp

Granskad