Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Så här funkar frånkoppling om elen inte räcker till

På vintern finns det en viss risk för att det inte finns tillräckligt med el alla timmar i alla delar av Sverige - så kallad effektbrist. Det finns en rad åtgärder att ta till, men om dessa inte räcker till kan det bli aktuellt att koppla bort elen för ett begränsat antal under ett par timmar för att förhindra ett större avbrott. För dig som elanvändare skulle det vara ungefär som ett vanligt strömavbrott.

Läs mer om åtgärderna när elen inte räcker till

Vid toppar i elanvändningen finns risk att elen inte räcker

Timmarna när svenska folket vaknar och industrin sätter igång samt timmarna när alla kommer hem från jobbet och ska laga middag används mest el under dygnet. På vintern när det är kallt och mörkt är det extra hög belastning. Om man tittar på kurvan över elförbrukningen i Sverige så ser man två toppar, morgon och kväll. Här är det är störst risk att elen inte räcker till, särskilt kalla dagar när det inte blåser.

Graf som visar kurvan över elförbrukningen i Sverige så där det är två toppar, morgon och kväll.

Ta del av grafen som pdf (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Kommer Sverige i en situation att det inte finns tillräckligt med el kommer Svenska kraftnät se till att kraftsystemet skyddas och vi förhindrar ett större avbrott. Det gör vi genom att beordra att elen stängs av en kortare tid i ett område. Det kallas manuell förbrukningsfrånkoppling (MFK). Det är en nödåtgärd som funnits länge, men inte använts någon gång.

Frånkopplingen sker genom att Svenska kraftnät beordrar ett par särskilt utvalda elnätsbolag att de ska koppla bort ledningar, det vill säga stänga av elen för användare. Svenska kraftnät bestämmer i vilket elområde, hur länge och hur mycket som ska kopplas från. När elnätsbolagen får ordern har de 15 minuter på sig att koppla bort ledningarna. Svenska kraftnät bestämmer inte vilka användare eller ledningar som ska kopplas bort.

Läs mer om förbrukningsfrånkoppling

Allmänheten meddelas, tillsammans kan vi minska risken

Svenska kraftnät går i så fall ut med information till allmänheten på vår webbplats och via media, så snart vi har fått besked från elbörsen om att det finns timmar kommande dag som elproduktionen inte räcker till. Vi ber då allmänhet och näringsliv att försöka minska eller skjuta på sin förbrukning vid topparna. De kritiska tiderna är runt klockan 8-11 på morgonen och 17-19 på kvällen. Planar vi ut kurvan minskar vi risken för frånkoppling.

Men även om elanvändare tänker att man ska dra ner på sin förbrukning eller att de höga priserna gör att stora industrier planerar att stoppa produktionen, så är det först den timme som det gäller som Svenska kraftnäts personal i kontrollrummet ser om vi måste beordra en frånkoppling och hur stor frånkopplingen blir. Det går inte att säga bestämt förrän då. Det går inte heller att säga i förväg hur lång tid frånkopplingen kommer vara, men troligen kan det handla om ett par timmar.

För dig som elanvändare är frånkopplingen ungefär som ett vanligt strömavbrott, men kontrollerat. Varje år sker 5 miljoner strömavbrott av olika anledningar, så att elen försvinner en stund är inte något nytt. Medborgare har ansvar för att kunna klara en störning i samhället, som till exempel ett strömavbrott.

Vem gör vad vid en frånkoppling av elen

Ta del av bildspelet som pdf. (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Stäng av apparater när elen kopplas på igen

När risken för att elen inte räcker till är över ska elen kopplas på igen och det är en komplicerad process. Svenska kraftnät samarbetar nära elproducenter och elnätsbolag så att återkopplingen sker stegvis och kontrollerat.

Du som elanvändare kan hjälpa till genom att inte ha på elektriska apparater när elen kopplas på. Om du till exempel hade igång tvättmaskinen när frånkopplingen skedde, stäng av den, så den inte går igång när elen kommer tillbaka. Även om det kan vara kallt i huset, försök att inte dra på värmen för fullt, utan vänta lite.

Samhällsviktiga elanvändare kan prioriteras vid en frånkoppling

Om elen kopplas bort kan undantag göras för användare som är viktiga för samhället, till exempel sjukhus och betalningssystem. Det kräver planering och samarbete på regional och lokal nivå.

Kommuner, elnätsbolag, statliga myndigheter och länsstyrelser ansvarar tillsammans för identifiering och planering av för hur dessa verksamheter ska kunna prioriteras vid elbrist. Respektive länsstyrelsen leder och sammanställer arbetet.

Prioriteringen görs enligt en planeringsmetod som Energimyndigheten har utvecklat. Metoden kallas Styrel, vilket står för "styrning av el till prioriterade elanvändare vid bristsituationer". Metoden är frivillig för kommuner att använda.

Om det blir en situation där prioriteringen inte går att följa vid frånkoppling kommer elnätsbolagen så fort det är möjligt koppla tillbaka kunder enligt den gjorda prioriteringen i mesta möjliga mån.

Styrel (energimyndigheten.se) Öppnas i nytt fönster

Planeringsstöd för verksamheter

MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har tagit fram ett stöd som syftar till att vägleda aktörer i hur en organisation kan tänka inför planerandet av eventuellt bortfall av energi.

Planeringsstöd för bortfall av energi (msb.se) (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Granskad