Hoppa till huvudinnehåll

Den här webbplatsen använder kakor

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Störningsreserven

Svenska kraftnäts störningsreserv ska på 15 minuter kunna aktiveras för att hantera en störning och få systemet i balans igen.

Om elproduktion faller bort eller det blir fel på transmissionsnätets ledningar uppstår störningar i driften av elsystemet. Om buden på reglerkraftmarknaden inte räcker till för att åtgärda störningen aktiverar Svenska kraftnät störningsreserven och får systemet i balans.

Det är Svenska kraftnäts ansvar att kraftsystemet alltid kan hantera störningar och snabbt återställa elsystemet till normaldrift. Störningsreserven säkerställer att Svenska kraftnät lever upp till det här ansvaret och består i dag av en installerad effekt på 1350 MW i elområdena SE3 och SE4. Störningsreserven är inte detsamma som effektreserven.

Lär dig om effektreserven.

Består till stor del av gasturbiner

Kravet på resurserna som ingår i störningsreserven är att de ska kunna aktiveras inom 15 minuter. I dag består störningsreserven i huvudsak av gasturbiner, eftersom de kan startas mycket snabbt och börja producera el. Störningsreserven innehåller i dag ingen förbrukningsreduktion, men det skulle vara fullt möjligt med den här formen av inslag i störningsreserven om aktören uppfyller de tekniska kraven.

Kontakt

Om du har frågor om störningsreserven, kontakta storningsreserven@svk.se. Svenska kraftnät är en statlig myndighet. Det innebär att det som skickas till oss via e-post, post eller fax blir en allmän handling.

Granskad