Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Indikation om anslutningsmöjlighet

De aktörer som planerar att ansluta mot transmissionsnätet kan skicka in en förfrågan för att få en indikation på anslutningsmöjlighet. Denna tidiga indikation är frivillig samt fristående från Svenska kraftnäts anslutningsprocess. För nya anslutningar till vårt 220-kilovoltsnät krävs en inmatning eller ett uttag om minst 100 megawatt. För 400-kilovoltsnätet krävs minst 300 megawatt.

Den som skickat in en förfrågan om en tidig indikation får återkoppling från Svenska kraftnät inom cirka två månader med ett svar om kapacitet finns tillgängligt eller om anslutning ligger långt fram i tiden.

Svenska kraftnät kommer i första hand hänvisa en anslutning till befintliga stationer innan nya anslutningspunkter övervägs. Det är därför viktigt att ta en dialog direkt med berörd nätägare.

Återkopplingen innehåller också en schablonbaserad anslutningsavgift.

Den tidiga indikationen förfaller samma dag som återkopplingen skickas. Detta beror på att det efter att svaret skickats kan ha kommit in nya ansökningar eller andra systempåverkande omständigheter som gör att förutsättningarna förändras i den efterfrågade anslutningspunkten.

Indikation om anslutningsmöjlighet - havsbaserad vindkraft

Tjänsten Indikation om anslutningsmöjlighet är inte tillgänglig för aktörer inom havsbaserad vindkraft. Dessa aktörer hänvisas istället till informationen på sidan Anslutning av havsbaserad vindkraft.

Indikationsförfrågan om anslutningsmöjlighet

Klicka här för att komma till formuläret för att göra en förfrågan om tidig indikation.

Granskad