Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Resultat från pilotstudie för resurser med begränsad energireserv

De nya tekniska kraven för FCR trädde i kraft den 1 september 2023 och därmed avslutades pilotstudien för resurser med begränsad energireserv. Syftet med piloten har dels varit att öka likviditeten på marknaden samt höja kunskapen om hur resurser med begränsad energireserv (LER) samspelar med kraftsystemet.

Under pilotstudien hade resurser med begränsad energireserv möjlighet att delta på marknaden för FCR-D, samtliga timmar. Projektet ägde rum under 2019-2023 och åtta olika balansansvariga med en gemensam kapacitet på 43 MW deltog.

Innan 1 september 2023 var det enligt kraven för FCR-D inte möjligt för resurser med begränsad energireserv att delta samtliga timmar på marknaden för FCR-D, utan att utrymme för återhämtning mellan bud lämnats. Under piloten tilläts pilotdeltagarna delta på marknaden för FCR-D upp och ned under samtliga timmar.

Nu möjligt att buda på FCR samtliga timmar med LER-resurser

Målsättningen med pilotstudien var att en ökad andel resurser med begränsad energireserv ska tillåtas delta på marknaden permanent, med liknande villkor som under pilotstudien.

Enligt de nya tekniska krav för FCR som trädde i kraft den 1 september 2023 är det nu möjligt att buda på FCR samtliga timmar med LER-resurser, förutsatt att specifika krav för LER följs. I och med detta avslutades därmed piloten.

Vad är LER-resurser?

Med LER-resurser menas enheter och grupper med begränsad energireserv, det som på engelska kallas ”limited energy reservoir” eller LER. Resurser med begränsad energireserv kan till exempel vara energilager eller motsvarande teknik. 

Resurser som har en energireserv som är mindre än två timmars kontinuerlig aktivering av FCR på maximal förkvalificerad kapacitet, klassas som en resurs med begränsningar i energireserv.

Pilotstudiens genomförande

Under piloten tilläts deltagarna delta på FCR-D upp och/eller ned samtliga timmar med ambition om att öka andelen resurser med begränsad energireserv samt för att undersöka dess integrering på marknaden. 

  • Volymen FCR-D begränsades till en del av det totala svenska volymkravet för FCR-D.
  • Totalt tilläts 60 MW.
  • Åtta balansansvariga aktörer från elområden SE2-SE4 deltog i piloten, som med varierande budvolymer tilläts buda in sina resurser på FCR-D under samtliga timmar. 

I början av pilotstudien var intresset för att delta svagt men ökade under projektets gång och under 2023 ökade den förkvalificerade volymen inom piloten från 10 till 43 MW. Förkvalificerad volym varierade i spannet 0,1 till strax över 15 MW. Där majoriteten av enheterna var mindre än 1 MW.

Förutsättningarna för deltagande i pilotstudien

  • Beskrivningen av återhämtningsstrategi var godkänd av Svenska kraftnät.
  • Aktören sparade data för återstående energimängd som skickas på begäran.
  • Övriga tekniska krav uppfylldes och godkändes vid test för ordinarie förkvalificering.

Lärdomar från pilotstudien

Anmälan till pilotstudie gjordes i samband med förkvalificeringsansökan där energiåterhämtningsmetoden beskrevs. Detta var ett bra underlag för att utreda hur LER-resurserna tänkte agera på marknaden och öka förståelsen för utmaningar och möjligheter för dessa resurser.

Aktörerna som deltog i pilotstudien samlade in data som skickades till Svenska kraftnät vid begäran. Under pilotstudien gjordes ett par uppföljningar vid flertalet större störningar, dels inom ramen för piloten och dels inom ordinarie uppföljningsprocess. Detta var både för att följa upp den faktiska FCR-D leveransen men också för att se hur energiåterhämtningen fungerade.

Den analyserade data visar att resurserna i majoriteten av fallen levererade enligt ställda krav, det vill säga det upptäcktes inte några problem med att klara de krav som finns för uthållighet eller återhämtning.

Vid enstaka tillfällen har aktiveringen inte skett på ett önskvärt sätt men då har det snarare handlat om andra tekniska fel än att energireserven varit uttömd. Det har däremot varit svårt att dra några generella slutsatser kring uthållighet och energiåterhämtning enbart utifrån de data som samlats in.

Parallellt med pilotstudien pågick ett nordiskt arbete med att harmonisera de tekniska kraven för FCR. Utifrån det arbetet har djupare analyser kopplat till LER genomförts.

Fler får möjlighet att delta på marknaden

Med de tekniska kraven som trädde i kraft den 1 september 2023 har specifika krav för LER-resurser som önskar delta på FCR-D och FCR-N inkluderats. 

Kraven har utvecklats gemensamt av de nordiska systemansvariga (TSO) med syfte att harmonisera kraven i de nordiska länderna och för att tillgodose behoven i ett kraftsystem under utveckling. 

Att tillgängliggöra marknaderna för stödtjänster för nya tekniker är ett viktigt steg i att säkerställa tillräckliga resurser för balansering av kraftsystemet och för att upprätthålla driftsäkerheten på ett effektivt sätt. 

Mer information om hur resurser med begränsad energireserv kan delta på FCR- marknaderna

De tekniska kraven FCR finns på sidan för förkvalificering

Mer information

Information om att bidra med reserver

Mer information om hur du blir leverantör av reserver hittar du i dokumentet: Vägledning för att leverera reserver (.pdf) Öppnas i nytt fönster

Information om balansansvarsavtal, dokumentet och tillhörande bilagor

Ta del av inspelat material om de nya tekniska kraven för FCR från Svenska kraftnäts digitala forum Träffa balansmarknaden 

Kontakt för frågor

Om du har frågor om FCR, vänligen kontakta oss via e-post: fcr@svk.se.