Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Telekom - hyr optofiber

Är ditt företag intresserade av att hyra optofiber?

Svenska kraftnät har ett landsomfattande telekommunikationsnät, baserat på optisk fiber, som finns i transmissionsnätets ledningar från Malmö till Gällivare. Tack vare fibernätet kan vi driva, styra och övervaka kraftledningarna. Ledig kapacitet i fibernätet hyr vi ut.

Vi hyr främst ut svartfiber, vilket innebär att kunden själv ansluter aktiv ändutrustning till de optiska fibrerna. Det optiska fibernätet är öppet för alla kunder på lika villkor.

Kunderna är oftast större rikstäckande, regionala eller lokala teleoperatörer samt kraftbolag. Vi hyr även ut kapacitet i mindre omfattning till nätägare inom energibranschen. Då är användningsområdet oftast övervakning och styrning av elnät.

Avskilt telenät innebär mindre störningar

Vårt telenät är helt separerat från övriga telenät. Det innebär att vår teletrafik inte påverkas vid avbrott i de allmänna telenäten. Det har också visat sig att fibernät som är förlagda på kraftledning har färre avbrott än till exempel markförlagd fiber.

Kontakta oss för mer information

Kontakta Izabelle Alteskog, telefon 010-475 84 61 eller e-post izabelle.alteskog@svk.se, om ni är intresserade av att hyra optofiber eller har frågor. 

Mer information finns också på Triangelbolagets webbplats. Öppnas i nytt fönster

Triangelbolaget är ett separat bolag som driver den stora optotriangel som förbinder storstadsregionerna Stockholm - Oslo - Göteborg - Malmö - Köpenhamn - Stockholm. Företaget ägs till lika delar av Svenska kraftnät och de tre företagen Vattenfall, Ellevio och Tele2.

Kontaktperson

Granskad