Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Malin förvaltar delar av kraftnätets viktiga IT-system

Utan fungerande överföring av elkraft stannar Sverige. Och utan IT-system som stödjer och övervakar kraftöverföringen skulle det vara svårt att upprätthålla driftsäkerheten i stamnätet. Malin Inger är förvaltningsledare för några av dessa IT-system hos Svenska kraftnät.

Porträtt Malin Inger

Att ha ett jobb som på något sätt bidrar till att Sverige fungerar är viktigt för Malin.

– Jag vill känna ett engagemang i mina arbetsuppgifter och att det jag gör skapar en djupare mening. Jag är samhällsorienterad, och Svenska kraftnäts samhällsuppdrag är viktigt för mig. I min roll som förvaltningsledare vet jag att jag gör nytta varenda arbetsdag, säger hon.

Hon motiveras i vardagen både av det rent konkreta – att kraftöverföringen är en förutsättning för att vi ska ha el så att det inte blir mörkt och kallt hemma och på arbetsplatserna – och av elektrifieringens och energiomställningens nyckelroll i klimatarbetet.

Komplext, spännande och utmanande

Systemen som hon är förvaltningsledare för är mycket komplexa. Internt inom Svenska kraftnät kallas de för kontrollrumssystemen, vilket ger en indikation på vad det handlar om. Systemen är alla viktiga för Svenska kraftnäts verksamhet och de måste fungera dygnet runt årets alla dagar. Arbetet med dem är enligt Malin både spännande och utmanande.

– Att arbeta med myndighets-IT låter kanske tråkigt. Men i termer av komplexitet spelar Svenska kraftnäts IT i en högre division än både Spotify och Google, säger hon.

Datamängden fyrdubblas

Den snabba utvecklingen av kraftsystemet påverkar Malins arbete med förvaltningsobjekten. Till exempel pågår det nu en omställning från att man som hittills avräknat balanseringen av kraftsystemet per timme, till att avräkningen ska ske i 15-minutersintervaller. Det innebär i ett svep att IT-systemen ska hantera fyra gånger så mycket data, och att de måste dimensioneras för detta.

”Gott och blandat i utbildningspåsen”

Malins utbildningsbakgrund är inte den typiska för en IT-medarbetare. Det är gott och blandat som en godispåse, beskriver hon det själv. En ganska stor godispåse får det i så fall sägas vara, för i den ryms en civilingenjörsexamen i väg- och vattenbyggnad, en magisterexamen i medicin och en kandidatexamen i litteraturvetenskap, plus studier i flera språk på universitetsnivå. Mer relevant för hennes yrkesval och nuvarande roll är att hon hållit på med datorer ända sedan hon var i tioårsåldern, och att hon arbetat inom energibranschen från och till ända sedan 1997 då hon blev applikationsspecialist hos ett större regionalt energibolag.

Till Svenska kraftnät kom hon för två år sedan.

– Då hade jag hållit span på Svenska kraftnät rätt länge. Här kommer det alltid att finnas jobb, och roliga saker att göra. Det kommer att hända så mycket här de närmaste åren.

En framtidsbransch inom IT

Hon syftar på den omfattande digitalisering av verksamheten som pågår. Svenska kraftnät rekryterar medarbetare till sin IT-division på bred front just nu. Här tror Malin att det skulle vara bra att i rekryteringssammanhang i högre utsträckning lyfta fram affärsverkets viktiga samhällsuppdrag.

– Jag tror att det är många som drivs av att vilja bidra till det gemensamma bästa.