Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Beräknad start för flödesbaserad metod på elmarknaden: oktober 2024

Som meddelades den 27 september 2023, så kommer flödesbaserad kapacitetsberäkning i Norden inte att införas under första kvartalet 2024. Tidplanen har omvärderats av projekts parter och bedömts som ouppnåeligt. Detta beroende på komplexiteten i utvecklingen och anpassningen av de olika nordiska IT-system och processer som behövs för att implementera nordisk flödesbaserad metod i samarbetet för den Europeiska marknadskopplingen, European Single Day-Ahead Market Coupling (SDAC).

Projektets parter har sedan dess arbetat tillsammans för att ta fram en uppdaterad nordisk implementeringstidsplan. Som nästa steg kommer denna nya tidslinje att diskuteras på europeisk nivå, för att upprätta en gemensam tidslinje som samordnas med andra pågående regionala och europeiska genomförandeprojekt.

De nordiska projektparterna räknar nu med att kunna införa nordisk flödesbaserad metod i marknadskopplingen i oktober 2024, under förutsättning av framgångsrika tester och teknisk beredskap hos projektparterna. Elmarknadens aktörer och intressenter kommer uppdateras regelbundet att om planeringen kring detta nya beräknade datum under kommande aktörsmöten och genom nyheter, när så är lämpligt.

Projektparterna har bestämt sig för att fortsätta den externa parallelldriften (EPR) tills införande i skarp drift. Detta för att få ännu mer erfarenhet av och kunskap om flödesbaserad marknadskoppling.

Frågor om detta besvaras av Erik Ek, ordförande för Nordic Flow-Based Implementation Project. Kontakta Erik via Svenska kraftnäts presstjänst, telefon: +46 10 475 80 10, mejl: press@svk.se.

Mer information om flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod

Läs nyheten på engelska på Nordic RCCs webbplats Öppnas i nytt fönster

Information på svenska publiceras på Svenska kraftnäts webbplats under sidan Flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod

Information om nordisk flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod och det nordiska samarbetsprojektet CCM finns på Nordic RCCS webbplats under Flow-based (på engelska) Öppnas i nytt fönster

Följ parallelldriften inför införandet av flödesbaserad metod

Under den externa parallelldriften kommer de flödesbaserade parametrarna att beräknas dagligen och publiceras på webbplatsen för publiceringsverktyget JAO (på engelska) Öppnas i nytt fönster

Data och rapporter från marknadssimuleringarna publiceras kontinuerligt på Nordic RCCs webbplats Öppnas i nytt fönster