Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Fjäril
Svenska kraftnät slår vakt om biologisk mångfald i ledningsgatorna. Nu presenteras en ny modell för att värdera biologisk mångfald.

Ny värderingsmodell för biologisk mångfald

Förändrad markanvändning påverkar den biologiska mångfalden – och den pågående om- och utbyggnaden av transmissionsnätet gör att Svenska kraftnäts markanvändning ökar. Idag den 22 maj på den Biologiska mångfaldens dag presenteras en ny modell för att värdera biologisk mångfald.

Den nya modellen har tagits fram av projektet CLImB, vilket står för Changing Land use Impact on Biodiversity. Bakom modellen står elva partnerföretag/organisationer som drivit och delvis finansierat projektet. Svenska kraftnät har varit en av parterna sedan projektet startade 2020.

– Det finns ett generellt behov av en modell anpassad till svenska förhållanden. Det skulle kunna underlätta för exempelvis myndigheter och exploatörer att tala samma språk när det gäller biologisk mångfald, säger Anna Käller, miljöspecialist på Svenska kraftnät, och fortsätter:

– Det är svårt och komplext att värdera verksamheters påverkan på biologisk mångfald. Det är inte ovanligt att olika parter bedömer samma påverkan olika. CLImB:s målsättning har varit en modell som kan användas för en objektiv bedömning av värde och påverkan och även möjliggöra uppföljning av åtgärder och mål. 

Förankring och acceptans av modellen hos tillstånds- och tillsynsmyndigheterna har varit en mycket viktig del i projektet. Målet har varit att CLImB ska bli ett väl fungerande verktyg som bland annat skapar ökad förutsägbarhet i tillståndsprocesser för företag, myndigheter och andra intressenter.

Modellen blir tillgänglig den 1 september

Just när det gäller tillståndsprocessen och dialogen med tillstånds- och tillsynsmyndigheterna har Svenska kraftnät sett ett ökande behov av metoder och verktyg som kan underlätta arbetet gällande den biologiska mångfalden.

– När den första versionen av värderingsmodellen publiceras den 1 september hoppas vi att många kommer att vilja testa den. Ju fler vi blir som använder den, desto mer input till den fortsatta utvecklingen får vi, säger Anna Käller.

Läs mer om Svenska kraftnäts arbete för Biologisk mångfald

Läs mer om CLImB på projektets webbplats: Changing Land use Impact on Biodiversity (CLImB) Öppnas i nytt fönster