Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ovanlig spänningsdipp fick stora konsekvenser

Tidigt på onsdagsmorgonen uppstod störningar i Stockholmsregionens elförsörjning. En spänningsdipp i elnätet gjorde att bland annat kollektivtrafik och industrier påverkades. Hur kunde det bli så?

I samband med ett planerat underhållsarbete på en stamnätsstation norr om Stockholm gick något fel och det blev en kraftig dipp i spänningen på elnätet. Dippen gjorde att skyddssystem i utrustningar och apparater runtom i samhället reagerade och kopplade ner.

Graf över frekvensbalansen visar en tydlig dipp klockan 06:40
Runt klockan 06:40 dippade frekvensen kraftigt. Den ska ligga mellan 49,90 och 50,10 Hertz, men var nere på 49,30.

Snabbt avhjälpt men lång tid att återställa

När frekvensen blir för låg sätts reserver in automatiskt för att fylla på med elproduktion. Med hjälp av gasturbiner kunde frekvensen regleras till normala nivåer efter bara en kvart. Därför blev den systemmässiga driftstörningen kortvarig och driftläget snabbt stabilt igen.

Men efter en sådan här störning kan det ta tid att återställa de system och samhällsapparater som har påverkats. I det här fallet berördes många resenärer i morgontrafiken av att kollektivtrafiken stod stilla, men även Forsmarks kärnkraftverk påverkades. Reaktor 1 och 2 kopplades bort när skyddssystemen reagerade på spänningsdippen.

– Det är allvarligt att det fick så här stora konsekvenser. Vi behöver därför analysera varför en händelse ledde till så stor påverkan på systemet, säger driftchef Pontus de Maré.

En ovanlig händelse som nu utreds

Hittills visar analysen att i samband med kopplingar i station Hagby uppstår trefasig kortslutning. 

– Frånkoppling av primärfelet skedde inte momentant utan blev fördröjd på grund av att reläskyddsystem inte fungerade på avsett sätt. Detta medförde låga driftspänningar i omfattande delar av transmissions- och distributionsnäten under cirka sju sekunder, vilket medförde störningar i Stockholmsregionens elförsörjning och i viktiga samhällsfunktioner, säger Pontus de Maré.