Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Regeringsuppdrag gällande framtagandet av en kompensationsmodell vid aktivering av efterfrågeflexibilitet

Regeringen har gett Svenska kraftnät i uppdrag att ta fram en modell för att kompensera elleverantörer för sådana kostnader för att anskaffa el som en leverantör av aggregeringstjänster orsakar genom att tillhandahålla tjänster för efterfrågeflexibilitet i en uttagspunkt.

Regeringen beslutade den 9 februari om proposition 2022:23/59 Genomförande av elmarknadsdirektivet när det gäller leverans av el och aggregeringstjänster. Propositionen föreslår ändringar i ellagen (1997:857) och har sin huvudsakliga bakgrund i Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/944 om gemensamma regler för den inre marknaden för el och om ändring av direktiv 2012/27/EU (elmarknadsdirektivet).

Läs mer på Regeringens hemsida:

Proposition om nya regler för aggregeringstjänster på elmarknaden - Regeringen.se Öppnas i nytt fönster

I proposition 2022:23/59 ingick framtagandet av kompensationsmodell som kompenserar elleverantörer för sådana kostnader som uppstår vid aktivering av efterfrågeflexibilitet från en leverantör av aggregeringstjänster. Regeringen har gett Svenska kraftnät i uppdrag att ta fram en sådan kompensationsmodell.

Läs mer om uppdraget på Regeringens hemsida:

Uppdrag att ta fram en kompensationsmodell för kostnader för elleverantörer vid aktivering av efterfrågeflexibilitet - Regeringen.se Öppnas i nytt fönster

I uppdraget ingår det att ta fram en modell för att administrera kompensationen, innefattande sådant som ett ansökningsförfarande för att få del av kompensationen.

Svenska kraftnät ska senast den 2 september 2024 lämna en redovisning av uppdraget till Regeringskansliet (Klimat-och näringslivsdepartementet). Redovisningen ska omfatta den planerade modellen och när den kan börja tillämpas. I rapporten ska Svenska kraftnät även lämna författningsförslag, om verket bedömer att det krävs ny reglering i lag eller förordning för att modellen ska kunna tillämpas. 

Kontakt för frågor

Har du frågor kontakta oss på e-post: mats.elmer@svk.se 

Dokument

Uppdrag att ta fram en kompensationsmodell för kostnader för elleverantörer vid aktivering av efterfrågeflexibilitet (pdf 116 kB) (.pdf) Öppnas i nytt fönster