Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Regeringsuppdrag gällande omprövning av vattenkraften

Regeringen har gett Svenska kraftnät i uppdrag att kartlägga vilka konsekvenser för elsystemet och för en trygg elförsörjning som kan uppstå till följd av att vattenkraften förses med moderna miljövillkor. Uppdraget ska vara redovisat senast den 29 september.

Regeringen har tidigare i år beslutat att pausa omprövningen av vattenkraftverken under tolv månader. Innan den omprövningen fortsätter får Svenska kraftnät nu i uppdrag att tillsammans med Energimyndigheten och Havs- och vattenmyndigheten kartlägga de konsekvenser för elsystemet som omprövning av vattenkraften kan medföra. Arbetet ska genomföras i dialog med de länsstyrelser som utgör vattenmyndigheter.

Utifrån denna kartläggning ska Svenska kraftnät bland annat identifiera och beskriva vilken negativ påverkan på vattenkraftens förmågor som är acceptabel ur ett elsystemperspektiv för att upprätthålla en trygg elförsörjning inom Sverige, se över det nationella riktvärdet på 1,5 TWh och föreslå hur ett riktvärde eller kompletterande värden kan utgå från för elsystemet nödvändiga förmågor, skriver regeringen.

- Vi har mottagit detta uppdrag och ser nu över hur vi bäst kan genomföra det i samarbete med Energimyndigheten, Havs- och vattenmyndigheten och de länsstyrelser som är vattenmyndigheter, säger Emma Thornberg, kraftsystemanalytiker vid enheten Elmarknadsanalys hos Svenska kraftnät.

Regeringsuppdrag att kartlägga de konsekvenser för elsystemet som omprövning av vattenkraften kan medföra mm (.pdf) Öppnas i nytt fönster