Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Begränsning av centralt styrda resurser som levererar FCR-D upp senareläggs till våren 2023

Svenska kraftnät har, utifrån elsystemets säkerhet, en volymbegränsning för hur stor andel av total FCR som får utgöras av centralt styrd och/eller stegvis reglerad FCR. Under hösten 2022 har utbudet av dessa resurser kraftigt ökat och Svenska kraftnät har tidigare aviserat för att budgivningen kommer begränsas från 1 Jan 2023, men nu senareläggs detta.

För att hantera risken med en alltför stor andel av reserverna som kommer från centralt styrd och/eller stegvis reglerad FCR-D upp, krävs en budfaktor som begränsar budgivning från dessa resurser.

Svenska kraftnät har på grund av det rådande läget med bland annat högt elbehov under vintern och en tillfredsställande nivå av rotationsenergi i systemet tagit beslutet om att senarelägga införandet av budfaktor från 1 januari 2023 till kvartal 2 2023. Det kommer alltså inte att ske någon begränsning i budgivning från och med den 1 januari 2023. All centralt styrd och/eller stegvis reglerad FCR-D upp som är förkvalificerad kommer fortsatt kunna budas in på marknaden under kvartal 1 2023.

Nuvarande volymbegränsning för centralt styrda och/eller stegvis reglerade resurser för FCR-D upp är 87 MW. Begränsningen är satt utifrån ett systemsäkerhetsperspektiv samt analyser av faktisk utnyttjandegrad av resurser som omfattas av begränsningen. Den totala förkvalificerade volymen till årsskiftet kommer vara minst 160 MW. 

Eftersom rotationsenergin varierar kraftigt över året kommer Svenska kraftnät att se över möjligheten att ha en säsongsbaserad kvot för att möjliggöra för ökat deltagande av denna typ av resurser när rotationsenergin är högre. Under kvartal 1, 2023 kommer Svenska kraftnät publicera ytterligare information om vad som gäller från och med 1 april 2023.

Förändringar framåt

Svenska kraftnäts ambition är att införa systemstöd som möjliggör att hänsyn till volymbegränsningen kan ske i upphandlingsskedet (det vill säga i varje auktion). Innan det är på plats är det nödvändigt att behålla budfaktorn.

Hanteringen av volymbegränsning för centralt styrd och stegvis reglerad FCR diskuteras för närvarande på nordisk nivå. Svenska kraftnäts ambition är att samma hantering ska införas i hela Norden så snabbt som möjligt. Innan dess är en nationell hantering nödvändig.

Varför behöver volymen begränsas?

När det gäller resurser som är stegvist reglerade så är problematiken att de i allmänhet har mindre exakt reglering jämfört med linjärt reglerade resurser. De har även sämre dynamisk förmåga, det vill säga att de inte kan följa frekvensen upp och ner flera gånger utan fastnar någonstans efter första regleringen. Detta riskerar att få en stor påverkan på frekvenskvaliteten om vi inte har en volymbegränsning.

När det gäller begränsningen för central styrning så handlar det om att begränsa den volym som riskerar att försvinna i händelse av problem i centralstyrningen, samt att minska den volym som kan styras vid antagonistiska attacker.

Bakgrund

Enligt Balansansvarsavtalet gäller att om en större volym av centralt styrd och/eller stegvis reglerad FCR förkvalificerats jämfört med volymbegränsningen kommer en proportionell reducering av godkänd volym per Balansansvarig som levererar FCR att ske.

Den proportionella begränsningen gäller erbjuden kapacitet (bud) i förhållande till förkvalificerad volym. För att hantera denna proportionella begränsning vid budgivningen tilldelas aktörer en budfaktor, som anger hur mycket varje aktör får buda i förhållande till dess förkvalificerade volym.

Mer information