Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Volymbegränsning för statisk FCR-D inom det nordiska synkronområdet

De nordiska systemoperatörerna Svenska kraftnät (Sverige), Statnett (Norge), Fingrid (Finland) och Energinet (Danmark) har initierat en gemensam analys för att utreda vilka nivåer av statisk FCR-D som är acceptabla inom det nordiska synkronområdet.

Endast en viss andel av det totala nordiska behovet av FCR-D upp och ned kan tillgodoses av resurser som bidrar med statisk FCR-D. Detta för att säkerställa att aktiveringen av FCR-D inte leder till oacceptabla risker för den operativa driften eller att det skapas oönskade effekter på frekvensen vid aktivering.

De nordiska systemoperatörerna ämnar därför införa en volymbegränsning för statisk FCR-D inom det nordiska synkronområdet.

Det finns en stark korrelation mellan acceptabla nivåer av statisk FCR-D och nivåer av rotationsenergi i systemet, vilket kan variera över året. Korrelationen kan beskrivas som att när rotationsenergin i systemet är låg, så behöver volymen statisk FCR-D begränsas mer. Tvärtom gäller när rotationsenergin är hög, då kan högre volymer av statisk FCR-D tillåtas.

Baserat på den gemensamma arbetsinsatsen så ämnar de nordiska systemoperatörerna införa en volymbegränsning för statisk FCR-D som består av två komponenter:

  1. En fast volymbegränsning (procent) som beskriver den maximalt tillåtna andelen statisk FCR-D av det totala nordiska behovet och som är giltig året om
  2. En rörlig volymbegränsning (procent) som är beroende av nivån av rotationsenergi i systemet och kan därmed variera under året

Den fasta volymbegränsningen kommer initialt vara 50 % av det totala nordiska behovet för FCR-D upp. En liknande begränsning kommer att implementeras för FCR-D ned vid ett senare tillfälle.

Den rörliga volymbegränsningen är ännu inte bestämd men kommer agera som ett tillägg till den fasta volymbegränsningen. Det innebär att den totala volymbegränsningen för statisk FCR-D kommer vara lägre eller lika med 50 % av det totala nordiska behovet, beroende på nivån av rotationsenergin i systemet.

Bild som beskriver behovet av kapacitet för FCR-D i Norden.
Totalt behov av kapacitet för FCR-D i Norden
FIGUR 1: MW (100 %)
En fast begränsning (%) som bestämmer den maximalt tillåtna volymen kapacitet från statisk FCR-D
FIGUR 2: Maximalt tillåten statisk FCR-D (50 %), Minimal volym dynamisk FCR-D (50 %)
En rörlig begränsning (%) som reducerar den aktuellt tillåtna volymen kapacitet från statistik FCR-D i relation till nivån av rotationsenergi
FIGUR 3: Statisk FCR-D, Rörlig volym dynamisk FCR-D, Minimal volym dynamisk FCR-D

Nästa steg

Arbetet med att ta fram en rörlig volymbegränsning kommer att fortsätta inom den nordiska arbetsgruppen.

Efter att volymbegränsningarna för statisk FCR-D har beslutats så kommer de nordiska systemoperatörerna att initiera diskussioner för hur volymbegränsningen kan fördelas mellan de olika nordiska länderna. Därefter kan Svenska kraftnät implementera begränsningen på marknaden för FCR-D.

Leverantörer som bidrar med FCR-D kommer att bli informerade i god tid hur Svenska kraftnät ämnar begränsa statisk FCR-D samt när i tiden det kommer börja gälla. Det finns ingen bestämd tidplan i dagsläget.

Vad är statisk FCR-D?

Resurser som har svårigheter att följa kraven för dynamisk leverans, exempelvis prestanda vid aktivering/deaktivering  och dynamisk stabilitet, kan bidra med en variant av FCR-D som kallas statisk FCR-D. Den stora skillnaden mellan vanlig FCR-D (även kallad dynamisk FCR-D) och statisk FCR-D, är att statisk FCR-D tillåts en tidsfrist på 15 minuter där resurser inte behöver avaktiveras och/eller vara redo för ytterligare en aktivering.

Vid frågor, kontakta fcr@svk.se eller läs mer på vår hemsida: Volymbegränsning för statisk FCR-D