Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Införande av marginalprissättning på marknaderna för frekvenshållningsreserver

Från och med den 1 februari 2024 ska samtliga produkter för frekvenshållning (FCR) upphandlas till marginalpris, det vill säga ersättas enligt högst avropat budpris. Senare under 2024 kommer ytterligare förändringar då upphandlingen av FCR flyttas till en ny handelsplattform.

Frekvenshållningsreserver (FCR) har till uppgift att stabilisera frekvensen vid frekvensavvikelser och är grundläggande för att kunna hålla balansen i kraftsystemet. Det finns tre olika FCR-produkter – FCR-N, FCR-D upp och FCR-D ned – som samtliga upphandlas dagen före leveransdygnet för att säkerställa att rätt volym finns tillgänglig för aktivering under drift.

Den 1 februari 2024 kommer prissättningen för alla tre FCR-produkter ändras till marginalprissättning. Förhoppningen är att förändringen och den förbättrade transparensen gällande priset varje timme leder till ökad effektivitet på marknaden.

Vad innebär marginalprissättning?

Idag får leverantörer av FCR betalt för sin sålda kapacitet enligt det pris som anges i budet – pay-as-bid. Införandet av marginalprissättning på marknaderna för FCR innebär att alla avropade bud istället kommer att få betalt enligt marginalpriset i upphandlingen, det vill säga priset på det högst avropade budet.

Upphandlingen av FCR sker i två kompletterande upphandlingar dagen före leveransdygnet. Det kommer därför att bli två olika marginalpriser per produkt och timme, ett marginalpris per timme i upphandling 1 och sedan ett marginalpris per timme i upphandling 2.

Mer information om prissättning, regler och krav för FCR återfinns i Balansansvarsavtalet Bilaga 3. Remiss av avtalet (utgåva 4620-8) pågår fram till och med 16 oktober 2023. Avtalet börjar gälla 1 februari 2024.

Plan för införande av marginalpris

Marginalprissättning kommer att börja tillämpas för leveransdygnet 1 februari 2024.

Tidigare var planen att i samband med införandet av marginalprissättning även flytta upphandlingen av FCR till en ny marknadsplattform – Fifty Nordic MMS. Nu är istället planen att införa marginalprissättning i befintlig marknadsplattform – Fifty MMS. Datum för flytten till ny marknadsplattform kommer att senareläggas.

Inför den 1 februari 2024 kommer tester av bud och avrop genomföras tillsammans med leverantörer av FCR. Befintliga leverantörer kommer kontaktas för testning under december och januari. Övergången medför inga tekniska förändringar gällande bud och avrop.

Övergång till ny marknadsplattform 

Tidigare har vi aviserat om att upphandlingen av FCR ska flytta till en ny plattform, Fifty Nordic MMS. Planen är fortsatt att flytta upphandlingen till den nya plattformen och den nya indikativa tidplanen för flytten är Q2-Q3 2024. Detta kommer ge mer tid för integrationstester mot den nya plattformen med marknadens aktörer. Flytten till den nya plattformen medför en övergång till budgivning enligt Common Information Model (CIM) via ECP. Aktörer på marknaden kommer att kontaktas för integrationstester under första halvåret av 2024.

Aktörer uppmanas att redan nu ta del av implementationsguiden för FCR.

Fakta om implementeringsguiden

Implementeringsguiden för dessa förändringar för FCR täcker de tekniska implementeringsdetaljerna vid en integration med Fifty Nordic MMS och ger information om de processer som krävs för att leverantörer av FCR fortsatt ska kunna delta på FCR-marknaderna. Både funktionella och tekniska aspekter beaktas. De avsedda användarna av detta dokument är deltagande leverantörer av FCR.

Ladda ned en första version av implementeringsguiden. (.pdf) Öppnas i nytt fönster Observera att dokumentet kan komma att uppdateras framöver. Guiden kan även laddas ned från sidan Fifty Nordic MMS

Utöver implementeringsguiden kommer dagens Edielanvisning för aFRR- och mFRR-bud att kompletteras med ett kapitel som beskriver FCR-bud. Ladda ned Edielanvisningen. Öppnas i nytt fönster

Kontakt och mer information

Ny implementeringsguide för FCR – övergång till ny marknadsplattform 2024

Bidra med reserver

För mer information, vänligen kontakta Svenska kraftnät via e-post: fcr@svk.se.

Förutsättningar för deltagande

Balansansvarsavtalet

Förkvalificering