Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Välkommen till aktörsmöte om flödesbaserad metod för kapacitetsberäkning

Den 6 december klockan 13-15 håller Svenska kraftnät ett digitalt aktörsmöte om flödesbaserad kapacitetsberäkning och kapacitetstilldelning. Fokus mötet är hålla intressenter informerade om införandet av flödesbaserad metod.

Svenska kraftnät kommer att ge en översikt och introduktion till den flödesbaserade metoden och hur den implementeras. Vi går igenom syftet och förutsättningarna för den externa parallelldriften (EPR), samt ger en presentation av aktuella resultat från EPR. Deltagarna kommer även att kunna ställa frågor och ge återkoppling.

Vi kommer även att dela våra tankar om fortsatt kommunikation med elmarknadens aktörer under implementationen och be deltagarna om återkoppling om deras behov.

Mer information om webbinariet finns på eventsidan under Möt Svenska kraftnät

Webbinariet hålls på svenska. Ingen föranmälan krävs.

Bakgrund

Sverige och Norden kommer att gå över till flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod. Det innebär en samordnad, enhetlig och mer transparent hantering av kapacitetsberäkning i Norden. Syftet är en ökad övergripande samhällsnytta (Social Economic Welfare, SEW) och bättre förutsättningar för säker drift av kraftsystemet.

Införandet av flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod sker i enlighet med EU:s regelverk och beslut av de nationella tillsynsmyndigheterna. Införandeprocessen är föremål för godkännande av de nationella tillsynsmyndigheterna.

Extern parallelldrift viktig möjlighet till anpassning

Under den externa parallelldriften simuleras marknadsresultat med den flödesbaserade metoden parallellt med den nu gällande metoden, NTC. Detta ger marknadsaktörer möjlighet att analysera och anpassa sig till de förändringar som införandet av den flödesbaserade metoden medför.

Under extern parallelldrift publiceras de flödesbaserade parametrarna dagligen på webbplatsen för publikationsverktyget JAO Öppnas i nytt fönster

Data från marknadssimuleringarna publiceras på Nordic RCC:s webbplats Öppnas i nytt fönster

Kontakt och mer information

Vid frågor till Svenska kraftnät, vänligen mejla kapacitetshantering@svk.se.

Vid frågor om det gemensamma nordiska arbetet för införande av flödesbaserad kapacitetsberäkningsmetod, vänligen mejla samarbetsprojektet Nordic Capacity Calculation Methodology Project (Nordic CCM): CCM@nordic-rcc.net

Mer information om flödesbaserad metod för kapacitetsberäkning och allokering finns under Utveckling av kraftsystemet

Information på engelska om det nordiska arbetet och nordiska aktörsmöten finns på CCM:s sida på Nordic RCC:s webbplats Öppnas i nytt fönster