Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät förstärker och förnyar stamnätet för el

De kommande åren kommer Svenska kraftnät att förstärka och förnya stamnätet för el mellan Krångede och Stadsforsen, samt mellan Krångede och Gammelänge i Ragunda kommun. En ny stamnätsstation planeras utanför Hammarstrand. Under sex veckor i februari och mars 2024 pågår myndighetsdialog för att samla in värdefulla synpunkter.

De befintliga kraftledningarna på 220 kilovolt längs Indalsälven i Ragunda kommun byggdes i mitten av 1940-talet och behöver nu bytas ut för att säkerställa ett fortsatt driftsäkert, effektivt och robust elnät i området. 

– De här investeringarna i stamnätet är en nödvändighet, kraftverket i Krångede får inte stabilitet om vi inte förnyar ledningarna. Samtidigt kommer den nya stationen utanför Hammarstrand att förse tätorten med el när en befintlig ledning rivs i framtiden, säger Peter Jakobsson, projektledare på Svenska kraftnät. 

De planerade ledningarna är del av programmet NordSyd, vilket är Svenska kraftnäts största investeringspaket någonsin och omfattar 75 miljarder kronor under de kommande tjugo åren. Med start i februari och sex veckor framåt pågår en tidig dialog med bland annat kommunen, regionen, länsstyrelsen, Sametinget, Trafikverket och Försvarsmakten. Arbetet samordnas även med regionnätsägaren Eon.

– Syftet är att hämta in synpunkter som blir värdefulla inför det kommande arbetet med att hitta de mest lämpliga sträckorna för de nya ledningarna, säger Peter Jakobsson. 

Under myndighetsdialogen presenteras ett antal utredningskorridorer där ledningarna kan komma att placeras. Inkomna synpunkter under myndighetsdialogen tillsammans med fortsatta utredningar ligger sedan till grund för valet av slutlig utredningskorridor att arbeta vidare med. 

Samråd med fastighetsägare hålls i vinter

I vinter hålls samråd där fastighetsägare, närboende och andra intressenter kan lämna yttranden med information som tas med i arbetet. Utöver teknik, byggbarhet och driftsäkerhet tar Svenska kraftnät hänsyn till olika intressen, som exempelvis boende-, natur- och kulturmiljö, landskapsbild och kommunal planering. Sammantaget ska placeringen ha en så liten påverkan som möjligt på omgivningen.

När ett slutligt utbyggnadsförslag finns söker Svenska kraftnät tillstånd hos Energimarknadsinspektionen för att bygga ledningarna. Preliminär byggstart är 2028.