Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Stegen före manuell förbrukningsfrånkoppling

Manuell förbrukningsfrånkoppling (MFK) är en nödåtgärd som Svenska kraftnät har att ta till för att skydda kraftsystemet när alla andra åtgärder inte har räckt. Här kan du läsa om stegen fram till MFK.

Säljbuden på elbörsen räcker inte till

På dagen-före-marknaden möts säljare och köpare av el med bud. En första signal på effektbrist är att säljbuden inte räcker till för att täcka alla köpbud.

Takpris på elbörsen

När säljbuden och köpbuden inte möts blir det inget så kallat priskryss. Då sätts ett takpris, 4 000 EUR/MWh. Det höga priset förväntas dämpa förbrukningen.

Läs mer om prissättning och priskryss

Avkortning – alla får mindre

När det inte blir priskryss sker avkortning av köpbuden, det vill säga alla köpbud minskas proportionerligt så att de går ihop med befintliga säljbud. Avkortning sker direkt från elbörsen

Bud från reglerkraftsmarknaden

Inför den förväntade drifttimmen med effektbrist kollar personalen i kontrollrummet på Svenska kraftnät med reglerkraftmarknaden om det finns bud på tillgänglig produktion. De handlar den el som behövs för att hålla frekvensen på 50 Hz. Det kan handla om nationella bud, men också import från andra länder.

Effektreserven – tillgänglig under vintern

Skulle det inte finnas bud kan kontrollrummets personal aktivera effektreserven. Det är en upphandlad reserv av produktion som kan startas vid behov under perioden 16 november till 15 mars.

Störningsreserven

Svenska kraftnät har gasturbiner som vid behov kan aktiveras för att hantera störningar, den så kallade störningsreserven. 

Manuell förbrukningsfrånkoppling

Om inte ovanstående löst situationen kan Svenska kraftnät som nödåtgärd beordra manuell förbrukningsfrånkoppling för att skydda kraftsystemet.

Granskad