Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

ACER har beslutat om förutsättningarna för elområdesöversynen

EU:s byrå för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter (ACER) har beslutat om vilka alternativa elområdesindelningar som ska utredas i kommande elområdesöversyn i Europa.

Svenska kraftnät och övriga ansvariga för elöverföringsystem (TSO) i EU har nu ett år på sig att genomföra elområdesöversynen och lämna förslag om att behålla eller ändra befintliga elområden till medlemsländerna eller deras utsedda tillsynsmyndigheter. TSO:erna kommer nu att analysera de alternativa elområdesindelningarna och därefter ha en konsultation för att få in synpunkter från elmarknadens aktörer. Konsultationen beräknas till årsskiftet 2022/2023.

Om det skulle bli ett beslut om en förändring av elområden bedöms den nya elområdesindelningen kunna införas som tidigast under 2025.

ACERs beslut om utredningsförslag

ACER har beslutat om vilka alternativa elområdesindelningar som ska utredas i Europa. För Sveriges del innebär det att fyra alternativa elområdesindelningar ska utredas. De alternativa förslagen tar utgångspunkt i var det finns strukturella flaskhalsar i nätet år 2025.  Svenska kraftnät kommer nu att utreda förslagen i enlighet med den metod ACER tog beslut om i november 2020. Ett förslag om att ändra eller bibehålla kommer att lämnas in till regeringen i juli 2023.

Här finns kartbilder på de Fyra alternativa elområdesindelningarna (.docx) Ladda ner

Läs mer om elområdesöversyn