Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Elektrifieringstakten följs upp

Samhällets elektrifieringstakt följs upp av Svenska kraftnät, Energimyndigheten, Energimarknadsinspektionen och Trafikverket. Detta enligt ett gemensamt regeringsuppdrag. Första rapporten lämnades den 15 december.

Elektrifieringen av samhället är en förutsättning för att fasa ut fossila bränslen och begränsa klimatförändringarna. En löpande uppföljning innebär möjlighet att bedöma om elektrifieringen sker i tillräckligt snabb takt.

- Den här första rapporten bygger på tidigare analyser som gjorts. Uppdraget löper i ytterligare två år, och vi kommer att vidareutveckla och fördjupa våra analyser och scenarier, där vi drar nytta av respektive myndighets olika perspektiv på frågorna, säger Niclas Damsgaard, chefsstrateg på Svenska kraftnät.

Uppdraget innebär att Svenska kraftnät tillsammans med Energimyndigheten, Energimarknadsinspektionen och Trafikverket gör en myndighetsgemensam uppföljning under 2022–2024 av samhällets elektrifiering och utvecklingen av elsystemet inklusive elproduktionen.

Uppdraget syftar till att bidra till genomförandet av regeringens nationella strategi för elektrifiering – en trygg, konkurrenskraftig och hållbar elförsörjning för en historisk klimatomställning.

Läs den första rapporten (.pdf) Öppnas i nytt fönster