Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Förlängt driftstopp av Ringhals 4 ökar importbehovet av el

Ringhals AB meddelar idag att det förlängda driftstoppet av Ringhals 4 förlängs med ytterligare två månader till 31 januari. Därmed ökar det svenska importbehovet påtagligt i vinter.

Erik Ek, strategisk driftchef, Svenska kraftnät, vad får detta förlängda driftstopp för omedelbara konsekvenser?

– Vi får ett ökat importberoende för att upprätthålla effektbehovet. Om en produktionsanläggning av Ringhals 4 storlek tas ur drift under en normal vinter får vi ett importberoende av el på sammanlagt 149 timmar, visar våra beräkningar. Hade däremot Ringhals 4 producerat som vanligt efter sin revision (underhåll) i augusti skulle importberoendet stannat vid 36 timmar.

Kan Sverige räkna med att det finns tillräckligt med el att importera under denna tid?

– Det vi ser är att när vi som bäst behöver importera el finns den kanske inte att tillgå. Vi har alltså gått från en situation där vi har bedömt att risken för effektbrist har gått från låg till reell risk. Det innebär att vi kan tvingas koppla bort elanvändare i vinter.

Vad får det förlängda driftstoppet för effekt på elpriserna?

– Eftersom elpriset bestäms av utbud och efterfrågan på elmarknaden kan vi anta att den el som Ringhals 4 nu inte producerar ersätts av dyrare elproduktion. Det innebär således en press uppåt på priserna.