Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vindkraftverk

Förnybara kraftkällor i pilot för stödtjänster för balansen i kraftsystemet

Vindkraft och solkraft beskrivs ofta som ett problem i och med att produktionen är väderberoende. Men de kan bidra till lösningen på det egna problemet. I en pilotstudie levererar kraftkällor med variabel produktion eller förbrukning stödtjänster till Svenska kraftnät. Det bidrar till att upprätthålla balansen i kraftsystemet.

Svenska kraftnät köper varje år in stödtjänster för att säkra att det hela tiden produceras lika mycket el som det konsumeras, vilket krävs för att upprätthålla driftsäkerheten i kraftnätet. Det handlar om stora summor: under 2021 köpte verket in olika typer av stöd för att stabilisera frekvensen i kraftnätet för 3,5 miljarder kronor, och bara under första halvåret 2022 köptes stödtjänster för 2,5 miljarder

Anläggningar med varierbar produktion eller förbrukning deltar

Traditionellt är det planerbara kraftkällor som vattenkraft som stått för balanseringen av systemet. Men med allt större andel väderberoende kraftkällor ökar behovet av stödtjänster. Det är här pilotstudien kommer in i bilden. Såväl producenter av sol- och vindkraft som anläggningar med variabel elförbrukning är välkomna att vara med.

Porträtt av Jorunn Cardell– Vi vill ha stor spridning på marknaden, med många aktörer och många typer av tekniker, säger Jorunn Cardell, kraftsystemanalytiker på Svenska kraftnät. Hon ingår i projektgruppen bakom den pågående pilotstudien.

Vindkraften kan skapa problem – men också bidra med lösningen

Särskilt vindkraften är intressant i sammanhanget. Förra året stod vindkraften för 17 procent av Sveriges elproduktion. Utbyggnadsplanerna de kommande åren, både till lands och till havs, är mycket stora.

– Vindkraften skapar obalanser när det blåser för mycket eller för litet jämfört med vad som är planerat. Det är ett problem. Men om vindkraftsproducenterna är med och levererar stödtjänster så blir de en del av lösningen och kan tjäna pengar på det, fortsätter Jorunn.

Det var just en vindkraftpark som var först ut att förkvalificera sig för att vara med i pilotstudien. Den ligger i Värmland men drivs av Tekniska verken i Linköping. Men både solkraftparker, olika typer av anläggningar där elförbrukningen varierar och anläggningar med batteriteknik är med i satsningen.

Fler aktörer är välkomna att vara med och bidra

Inför starten av studien rådgjorde Svenska kraftnät med transmissionsnätsägare i andra länder som ställts inför samma problem, med tillverkare av vindkraftturbiner och med andra aktörer. Uppstartsmötet för pilotstudien skedde redan i april, och försöket pågår en bra bit in på 2023.

De som deltar och levererar stödtjänster till Svenska kraftnät gör detta i skarpt läge, på samma villkor och med samma ersättning som redan befintliga leverantörer av stödtjänster.

– Det är jätteroligt att det varit så stort intresse. Vi har fått många anmälda aktörer. Många bäckar små, säger Jorunn.

Förkvalificering för att visa att anläggningen klarar kraven

Det som krävs för att bli stödtjänstleverantör är att anläggningen har ett reglersystem för sin effekt. När det gäller vindkraftverk kan detta till exempel handla om teknik för att kunna vinkla om rotorbladen. Det krävs också att leverantören går igenom en så kallad förkvalificering. I den ska aktören kunna visa att anläggningen klarar att reagera på det sätt som krävs för att bli stödtjänstleverantör.

Läs mer om pilotstudien och vad som krävs för att bli leverantör av stödtjänster:

Pilotstudie: Leverans av stödtjänster från resurser med variabel produktion eller förbrukning | Svenska kraftnät (svk.se)