Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ökat importberoende när kärnkraftverket i Oskarshamn tillfälligt tas ur drift

Kärnkraftverket i Oskarshamn tas tillfälligt ur drift under perioden 19-27 februari. Orsaken är reparation av en bränsleskada. Om inget överraskande inträffar blir konsekvensen för kraftsystemet ett ökat importbehov med cirka 2 000 MW.

Kärnkraftverket i Oskarshamn är Sveriges enskilt största kraftverk. När verket tas ur drift försvinner drygt 1 400 MW. Det kan jämföras med elförbrukningen i Stockholm som är cirka 1 500 MW.

Enligt Pontus de Maré, driftschef, Svenska kraftnät, får produktionsstoppet två tydliga konsekvenser för kraftsystemet.

– För det första försvinner drygt 1 400 MW effekt från södra Sverige. För det andra minskar överföringskapaciteterna i framför allt snitt 2 och snitt 4, säger han.

Det innebär att mindre el kan flöda från norra till södra Sverige. Anledningen till att kapaciteterna minskar är att kraftverket bidrar med för kraftsystemet positiva systemegenskaper. För snitt 2 (mellan elområde 2 och 3) påverkas kapaciteten negativt med mellan 300-500 MW och för snitt 4 (mellan elområde 3 och 4) med cirka 700 MW. Läs mer på Nordic Unavailability Collection System (NUCS) webbplats Öppnas i nytt fönster 

Sammantaget leder detta till att importberoendet i södra Sverige ökar med cirka 2 000 MW.

– Om det milda vädret för årstiden fortsätter blir det inga problem avseende effekttillräckligheten, men vi bevakar givetvis utvecklingen. I och med att produktion faller bort kommer det att få en prispåverkan, hur mycket beror på väder- och vindförhållanden, säger Pontus de Maré.