Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Rya kraftvärmeverk
Rya kraftvärmeverk. Foto: Göteborg Energi.

Svenska kraftnät handlar upp kapacitet i sydvästra Sverige

Svenska kraftnät har tecknat avtal med Göteborg Energi avseende Rya kraftvärmeverk, och därmed säkrat tillgång till upp till 250 MW i sydvästra Sverige till och med mars 2023.

Genom upphandlingen kan Svenska kraftnät använda Ryaverket för mothandel mellan elområden eller justering av flöden i nätet, så kallad omdirigering. 

- Detta kommer att ge en prisutjämnande effekt mellan elområdena. Dessutom är Ryaverkets placering gynnsam och ger ökad redundans i sydvästra Sverige under perioden då Ringhals 4 är ur drift, säger Erik Ek, strategisk driftschef på Svenska kraftnät.

Placeringen av Ryaverket, på Hisingen i Göteborg, möjliggör en effektiv hantering av fler olika flöden i nätet, särskilt flöden i öst-västlig riktning. Mothandelsvolymen som verket kan producera möjliggör en motsvarande ökning i handelskapacitet. Beroende på driftsituationen kan ytterligare uppemot 100 MW handelskapacitet tilldelas elmarknaden tack vare en högre utnyttjandegrad av befintliga ledningar.

Ryaverket är den andra anläggningen som Svenska kraftnät nu tecknat avtal med för att stärka tillgången av kapacitet i södra Sverige.

- Genom att upphandla garanterade resurser så vet vi att anläggningarna finns tillgängliga för de behov vi identifierar. Eftersom Svenska kraftnät kontinuerligt får information om hur mycket verken körs, vet vi hur mycket reglerbar produktion vi kan utnyttja om vi skulle se behov av detta, säger Erik Ek.

Rya kraftvärmeverk ägs av Göteborg Energi och är ett gaskombikraftverk som producerar både fjärrvärme och el. Det drivs med naturgas och har möjlighet att också drivas med olja.

Anläggningen upphandlas för perioden 10 december 2022 till 31 mars 2023.

Relaterade nyheter: Svenska kraftnät handlar upp kapacitet i södra Sverige | Svenska kraftnät