Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bild på projektledaren Liselotte Schillén-Wenger jämte station Ritsem.
Liselotte Schillén-Wenger är projektledare för station Ritsem på Svenska kraftnät.

Svenska kraftnäts nordligaste station nominerad till byggpris

I Ritsem utanför Gällivare ligger Svenska kraftnäts nordligaste station som under fyra års tid förnyats och drifttagits igen i augusti 2021. Projektet kan nu vinna pris som Årets Bygge.

Vattenkraftstationen i Ritsem togs i drift redan 1977 och stationsanläggningen hade därför nått sin tekniska livslängd. År 2017 började Svenska kraftnät förnyelsen av stationen och 22 augusti 2021 togs den i drift igen.

Arbetsmiljöfrågor högt på agendan

Stationen är en viktig förbindelse mellan Sverige-Norge och ansluter till ledningar mellan Vietas-Ofoten. Stationen är ensligt belägen i fjällmiljö samt ligger inom Stora Sjöfallets nationalparksområde, vilket lett till att projektet lagt stor vikt vid att värna både personsäkerhet och den känsliga miljön. Platsen är snöfri cirka fyra månader om året, vilket också satt extra press under projektets byggtid.

- Att bedriva ett projekt i den här miljön är utmanande. Närmaste mataffär och bensinmack ligger 20 mil bort. Självklara saker som boende, mat och sjukvård till personal kräver mer planering. Vi har alltid arbetsmiljöfrågor högt på agendan, men detta projekt har krävt extra åtgärder, säger Liselotte Schillén-Wenger, projektledare på Svenska kraftnät för station Ritsem.

Känslig naturmiljö

Den känsliga miljön innebar att en ny station inte kunde byggas på anslutande mark för att ersätta den gamla, vilket är det normala tillvägagångssättet för denna typ av station. Istället förnyades stationen inom befintligt stationsområde, vilket var tvunget att genomföras utan att påverka driften av vattenkraften. En stor utmaning som projektet lyckades lösa genom framtagande av en teknisk lösning som möjliggjorde att vattenkraftens produktion  kunde anslutas direkt mot kraftledningen under ombyggnadsperioden.

Finalist i Årets Bygge

Nu står det klart att station Ritsem är finalist i Årets Bygge, ett pris inom samhällsbyggnadssektorn som årligen delas ut av tidningen Byggindustrin. Nominerade projekt tävlar i sex olika kategorier: bostäder, hotell och kontor, infrastruktur, industribyggnader och butikslokaler, samhällsfastigheter och renovering. Station Ritsem är nominerat i kategorin infrastruktur.

- Det känns roligt och spännande att ett av Svenska kraftnäts stationsprojekt uppmärksammas på det här sättet. Det visar på ett bra sätt hur vi praktiskt arbetar med att säkra trygga elleveranser inom stationsprojekt, säger Liselotte Schillén-Wenger.

Vinnarna av Årets Bygge presenteras den 24 mars vid en gala som arrangeras på Posthuset i centrala Stockholm.

 

Kort om station Ritsem

Bild på anslutande kraftledning till station Ritsem. I bakgrunden syns blå berg och vatten.

Teknik: vattenkraftstation + 400 kV ställverk

Historia:
Driftsattes 1977 och hade nått sin tekniska livslängd. År 2017 påbörjar Svenska kraftnät förnyelse av stationen och 22 augusti 2021 driftsattes den nya stationen. Stationen är en viktig förbindelse mellan Sverige-Norge och ansluter till ledningar mellan Vietas-Ofoten. Då stationen är ensligt belägen och i nationalparksområde har projektet haft stora krav att värna den känsliga miljön samt lägga stor vikt vid personsäkerheten.