Vad balansansvaret innebär
Som balansansvarig ansvarar man för att det är balans mellan tillförsel och uttag av el från Sveriges elsystem för de mätpunkter där man har balansansvar. Balansansvarig kallas på engelska för BRP (Balance Responsible Party).
Ansvaret som balansansvarig formaliseras i balansansvarsavtalet och tillhörande bilagor. Det innebär bland annat att ditt företag ska ha
- ett balansansvarsavtal med Svenska kraftnät
- ett avtal om elektronisk kommunikation med Svenska kraftnät (EDIEL-avtal)
- ett avtal om avräkning med eSett Oy, som hanterar balansavräkning för Svenska kraftnät, samt tillräcklig säkerhet för balansräkningen.
Ska du leverera reserver? Då behövs även förkvalificering.
Observera att balansansvaret också innebär ansvar för underleverantörer och för IT-säkerhet.
- Den som vill bli balansansvarig måste göra en formell ansökan, teckna nödvändiga avtal och visa att man uppfyller kraven.
- Ansökan om att bli balansansvarig ska göras via eSett Oy, som sköter administrativ hantering av balansansvarsavtalet för Svenska kraftnäts räkning.
- Ditt företag behöver även teckna Ediel-avtal direkt med Svenska kraftnät. Om ditt företag redan har ett aktivt Ediel-avtal för en annan roll på elmarknaden kan detta nyttjas.
Ansökningsprocessen
1. Anmäl intresse om att bli balansansvarig till eSett
Anmäl att ditt företag är intresserat av att bli balansansvarig (på engelska Balance Responsible Party, BRP). Det kan göras antingen via
- e-post till: settlement@esett.com
- https://esett.service-now.com/esett Öppnas i nytt fönster (serviceportal)
- Mer om att bli balansansvarig: https://www.esett.com/customers/new-market-participants/ Öppnas i nytt fönster
2. Anmäl intresse till Svenska kraftnät
Anmäl att ditt företag är intresserat av att bli ny aktör och få Ediel-konto. Gör så här:
- Underteckna Ediel-avtal i två exemplar. (.pdf) Öppnas i nytt fönster
- Ediel-avtalet Light (på engelska) (.pdf) Öppnas i nytt fönster förklarar huvuddragen av Ediel-avtalet.
- Anskaffa ett registreringsbevis för företaget från Bolagsverket och ange vilken eller vilka aktörsroller det gäller (elleverantör, nätägare, balansansvarig eller ombud). På registreringsbeviset bör det framgå vilken verksamhet bolaget ska bedriva.
- Fyll i blanketten
- Här anger ni dels vilken eller vilka roller ni önskar, och ni ombeds även ange en kontaktperson för bolaget och kontaktuppgifter till denne (e-postadress och telefonnummer) så att vi vet vem vi kan kontakta. Det är den personen vi fortsättningsvis kontaktar och som ska registrera er som användare i Edielportalen.
- Sänd in allt detta till: Svenska kraftnät, Elmarknad, Att: Yvonne Hellström, Box 1200, 172 24 Sundbyberg.
Ni kommer att få ert Ediel-ID via e-post till den kontaktperson ni angivit i er intresseanmälan.
När ni fått ert Ediel-ID ansvarar er kontaktperson själv för att registrera er som användare i Edielportalen. Öppnas i nytt fönster
Ni ska sedan göra tester av era system i Edielportalen utifrån er aktörsroll och lägga upp information i Ediel. För att bli godkänd som Ediel-aktör krävs godkänt i relevanta tester. Mer information om systemtesterna finns under Edielportalen. Först när ni fullföljt testerna och testerna blivit godkända, kommer vi att skicka tillbaka ert exemplar av Ediel-avtalet.
Kontakt och mer information
Kontakta gärna ediel@svk.se om du har frågor om anslutning till Edielportalen.
Mer information finns på sidan Använda Ediel
Om Edielportalen
Edielportalen är ett verktyg för att skicka standardiserade elektroniska meddelanden (EDI) mellan registrerade användare. På Edielportalen finns information om alla elaktörer, hur man skickar EDI mellan varandra och uppgifter om kontaktpersoner med mera. Det är också här som ni som ny aktör ska göra era systemtester och aktörstester.
Som balansansvarig måste du uppfylla krav för IT-säkerhet och ha ett systematiskt IT-säkerhetsarbete.
Du har också ansvar för underleverantörers IT-säkerhet
I de fall en underleverantör väljer att gå via ett balansansvarigt företag för att leverera stödtjänster, är det fortfarande den balansansvariga som är den ytterst ansvariga mot Svenska kraftnät. Detta innebär att den balansansvariga går i god för den underleverantör som levererar stödtjänsten. Därmed går den balansansvariga också i god för underleverantörens IT-säkerhet.
Den balansansvariga är exempelvis ansvarig för att säkerställa att underleverantören kan leverera stödtjänsten och att denne har ett systematiskt IT-säkerhetsarbete. Underleverantören bör exempelvis kunna redogöra för vilka åtgärder som vidtagits för att riktighet och tillgänglighet säkerställs vid leverans av stödtjänsten samt hur det generella arbetet kring säkerhet ser ut.
Svenska kraftnät ansvarar för teknisk förkvalificering av aktuell resurs med syfte att säkerställa rätt funktionalitet, men det övergripande ansvaret ligger hos den balansansvariga vad gäller att underleverantören är pålitlig.
För att få tillåtelse att delta på marknaden för reserver krävs godkänt resultat i en förkvalificering.
Förkvalificering är den process som används för att säkerställa att den enhet eller grupp som ska leverera en reserv uppfyller de tekniska kraven för den reserven.
Dagens roll som balansansvarig, ska delas upp i två nya aktörsroller:
- Balansansvarig part (Balance Responsible Party, BRP)
- Leverantör av balanstjänster (Balancing Service Provider, BSP).
Balansansvarig part (Balance Responsible Party, BRP)
Ansvarar ekonomiskt för de obalanser som kan uppstå för en marknadsaktör.
Leverantör av balanstjänster (Balancing Service Provider, BSP)
Tillhandahåller reserver som används vid balansering såsom FCR, aFRR och mFRR.
Förändringen ökar möjligheten för fler att bidra
Syftet med förändringen är att ge förutsättningar för ökad konkurrens och att fler leverantörer får möjlighet att erbjuda balanstjänster i form av balanskapacitet och balansenergi.
Förändringen är en del av införandet av Europas inre elmarknad och regleras i EU-kommissionens förordning Balanshållning avseende el.