Balansavräkning
Det kan vara svårt för balansansvariga att planera sig i perfekt balans. I efterhand får den som orsakat en obalans betala vad det kostar att återupprätta balansen. Vi räknar ut vad det kostar i den så kallade balansavräkningen.
Syftet med balansavräkningen är att uppnå en ekonomisk balans på elmarknaden efter drifttimmen. Obalanser beräknas för varje balansansvarig utifrån bilateral handel, faktisk förbrukning och produktion samt börshandel. Beräkningarna baseras på mätvärden som inrapporteras av elmarknadens aktörer.
För att elmarknaden ska fungera och för att Svenska kraftnät ska kunna göra balansavräkningen, behöver en stor mängd information, så kallad struktur, sändas mellan aktörerna (nätägare, balansansvariga, elleverantörer och Svenska kraftnät).
För att balansavräkningen ska bli korrekt krävs att alla aktörer följer rutinerna för rapportering av mätvärden och förändringar av strukturdata.
Balansavräkningen sköts av eSett
Balansavräkningen i Sverige, Norge, Finland och Danmark hanteras av företaget eSett Oy. eSett ägs gemensamt av de nordiska systemansvariga för elöverföringssystem (TSO).
Mer information om balansavräkningen finns på eSetts webbplats Öppnas i nytt fönster
Instruktioner och regler för balansavräkning finns i Nordisk balansavräkning - handbok. Instruktion och regler för marknadsaktörer (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Handboken finns även på engelska: Nordic Imbalance Settlement Handbook. Instructions and Rules for Market Participants (.pdf) Öppnas i nytt fönster
Gemensam nordisk balansavräkningsmodell
De nordiska systemansvariga för elöverföringssystem (TSO) har en gemensam modell för balansavräkning som säkerställer transparens och likabehandling av aktörer i Norden.
balansavräkning och att marknadens aktörer behandlas lika. Huvudmålet med den nordiska balansavräkningsmodellen är att balansavräkningen i de berörda länderna ska utföras enligt samma principer baserat på en balans.
Funktioner i avräkningsmodellen
Balansavräkning
- Avräkningsstruktur
- Datamätning och rapportering
- Avräkning
- Fakturering
- Rapportering
Ekonomisk riskhantering
Kontroll och uppföljning av balansansvarigas banksäkerhet
Marknadsresultat
Bevakning av marknadsbeteende
Rutiner för rapportering
För att balansavräkningen ska stämma krävs det att parterna på elmarknaden rapporterar in korrekta uppgifter till oss. Uppgifterna måste också rapporteras i tid. Det finns strikta rutiner för hur det ska gå till.
Du kan läsa mer om rutinerna i Svensk elmarknadshandbok Öppnas i nytt fönster
Kartor över nätavräkningsområden finns på webbplatsen Nätområden.se Öppnas i nytt fönster
Någon gång mellan den 25-27:e varje månad, skickar vi ut en strukturrapport till alla nätägare och balansansvariga.
Strukturrapporten är en sammanställning av väsentlig information som bland annat rör schablonstrukturen i aktuellt nätområde. I strukturrapporten redovisas detaljerade uppgifter per nätavräkningsområde eller för en viss balansansvarig.
Här får du information om tider för rapportering av andelstal och strukturering samt tider för rapportering av månadsvis timavräkning.
Tider för ändring av andelstal
Preliminära andelstal ska rapporteras senast den 24:e i månaden före aktuell månad. Slutliga andelstal ska rapporteras senast den sista dagen i den andra månaden efter aktuell månad. Om dessa dagar infaller på en lördag, söndag eller helgdag får rapportering göras nästföljande vardag.
Ändring i strukturen för ett schablonberäkningsområde bör göras minst tre vardagar före den dag andelstalen rapporteras. Detta för att den ändrade strukturen ska hinna bli aktiverad i det datasystem som tar emot andelstal.
Tider för rapportering av månadsvis timavräkning
December 2019 var den sista månaden med månadsvis timavräkning och profilkompensation.
Redovisning av balanskraft
Görs numera av eSett.
Redovisning av kvarkraft
Från och med period maj 2017 faktureras kvarkraften av eSett på underlag som tas fram av Svenska kraftnät.
Kvarkraft
Period | Stängningsdag* | Redovisning | Kommentar |
---|---|---|---|
Augusti 2023 | 13/11 | 23/11 | |
September 2023 | 11/12 | 21/12 | |
Oktober 2023 | 15/1, 2024 | 25/1, 2024 |
Från och med avräkningsmånad november kommer redovisningen av kvarkraft att ske via eSett Öppnas i nytt fönster.
För att elmarknaden ska fungera och för att Svenska kraftnät ska kunna göra balansavräkningen, behöver en stor mängd information(struktur) sändas mellan aktörerna (nätägare, balansansvariga, elleverantörer och Svenska kraftnät). Det är viktigt att strukturen är uppdaterad och korrekt.
Svenska kraftnäts system Mimer är ett system för struktur- och avräkningsdata för elmarknadens aktörer. Det är också ett stödsystem för balansavräkningen. Här tillhandahåller vi bland annat förbrukningsprofiler, schablonavräkningspriser samt statistik över förbrukning och produktion. Men även kontaktuppgifter om elaktörerna och information så att aktörerna ska kunna kvalitetssäkra balansavräkningen.
Som inloggad aktör kan man utföra viss strukturering och kontrollera slutavräkningen.
Kontakta gärna oss
Har du frågor om balansavräkningen? Kontakta gärna oss på telefon: 070-639 79 74 eller via e-post: avrakning@svk.se.
Om du har frågor om avräkning med utlandet, kontakta tso.settlement@svk.se.