Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Svenska kraftnät har vidtagit åtgärder för att hantera ett mycket stort felaktigt bud på elhandelsmarknaden

Texten är uppdaterad fredag 24 november 2023 kl. 06.52. Natten mot fredagen har varit lugn och det befarade dygnsskiftet förflöt väldigt smidigt. Finlands obalans har handlats upp på intradagmarknaden och Svenska kraftnät bedömer att fredagens last är i balans.

Uppdatering fredag 24 november 2023 kl. 06.52

Natten mot fredagen har varit lugn och det befarade dygnsskiftet förflöt väldigt smidigt. Finlands obalans har handlats upp på intradagmarknaden och Svenska kraftnät bedömer att fredagens last är i balans. 

- Det finns gott om bud i både Sverige och Norge så det saknas inte kraft. Skönt att se att marknaden tagit hand om misstaget på ett bra sätt, säger Pontus de Maré, driftchef vid Svenska kraftnät.

-----

Torsdagens ursprungliga text

Tidigt torsdag eftermiddag fick Svenska kraftnätsnäts kontrollrum information om att en aktör i Finland hade av misstag lagt ett bud om att sälja 5787 MW el under morgondagens alla timmar. 
”Problemet är att denna elleverans inte finns, säger Pontus de Maré”, driftchef, Svenska kraftnät.

Det felaktiga budet upptäcktes för sent. Därmed beräknades elpriser och volymer utifrån det felaktiga budet. Men då det handlar om en mycket stor volym pressades elpriset ner rejält, särskilt i Finland med minuspriser kl 14-24 i morgon fredag. Även i övriga Norden innebär detta att elpriserna blir relativt låga.

En annan effekt av detta är att elproducenter i Norden, som skulle producerat om inte det felaktiga budet fanns, blev därmed inte avropade i marknaden.

– Lite förenklat kan man säga att man sålde något man inte hade, och köpare köpte något som inte finns, säger Pontus de Maré.

När Svenska kraftnät fick information om misstaget - att denna volym inte finns på riktigt under fredagen - vidtogs en rad åtgärder. Bland annat har man, liksom de övriga systemoperatörerna i Norden, tagit kontakt med elproducenter för att undersöka om de kan täcka upp för morgondagens obalans.

– Det kommer att finnas stora volymer av uppregleringsbud i morgon både i Sverige och Norge vilket behövs för att åtgärda en stor obalans, säger Pontus de Maré.

Bedömningen han gör är att morgondagen trots allt blir hanterbar, men att det kan bli stökigt.

 

Se marknadsmeddelandet om det felaktiga budet som rapporterades 13.29 i dag torsdag. Öppnas i nytt fönster