Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bild på Cristoffer Bäckman och Erik Wejander som är projektledare för station Åker.
Cristoffer Bäckman och Erik Wejander är projektledare för station Åker.

Nu byggs Svenska kraftnäts första digitala station

I sommar sätts spaden i jorden för Svenska kraftnäts första digitala transmissionsnätsstation. Station Åker blir den första i sitt slag och innebär bland annat kortare byggtid samt bättre förutsättningar för övervakning.

Transmissionsnätet befinner sig i en historisk tid av investeringar för att möta kraven på ett samhälle allt mer beroende av el. Nya tider och nya krav kräver nya smarta arbetssätt – därför utvecklar Svenska kraftnät även transmissionsnätets stationer. Station Åker, belägen strax utanför Mariefred, Södermanland, är först ut av Svenska kraftnäts stationer som digitaliseras.

- Stationens roll och påverkan på driftsäkerheten i nätet är dock den samma som vanligt, poängterar Svenska kraftnäts kontrollanläggningsingenjör Erik Wejander som leder arbetet med stationens digitala delar.

Sätter standarden för framtidens stationer 

Utåt sett är en digital station likadan som en vanlig station, som också innehåller digitala delar. Det är teknikvalen för att bygga stationens interna kontrollanläggning som är annorlunda i detta fall. Syftet med projekt Åker är att skapa en standard för transmissionsnätets digitala stationer som kommer bli flera i framtiden.

Och det finns många fördelar med digitala stationer berättar Erik Wejander:

- Fler delar kan göras klart i förväg på kontor eller i kontrollanläggningsfabriken, där test också kan ske. Det innebär mindre arbete på plats och färre platsbyggda lösningar, vilket spar tid. En fördel med digitala lösningar är också att de så att säga ”övervakar sig själva” – innehåller datan fel information så kan anläggningen själv slå larm. Vi behöver inte besikta stationen rent fysiskt för att upptäcka fel. På sikt tror vi att detta kommer minska byggtiden med 10 procent eller mer.

En utmaning som kräver tillit 

Han får medhåll av Svenska kraftnäts projektledare Cristoffer Bäckman, som ansvarar för själva anläggningsprojektet på plats i Mariefred.

- Vi kommer minska byggtiden och minska arbetet på plats. Vi kommer vara klara med själva kontrollanläggningen tidigare vilket vanligtvis är den del som är klar sist. Samtidigt ställer den här typen av projekt stora krav på projektorganisationen då det är intellektuellt arbete på ett nytt sätt som kräver stor tillit mellan parterna.

Tas i drift sommaren 2026

I dagarna tecknades kontrakt med företaget Omexom som utför arbetet med station Åker på uppdrag av Svenska kraftnät. Målet är att den nya stationen ska tas i drift under sommaren 2026. Den nya stationen börjar byggas sommaren 2024.