Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Ett nordiskt PMU-nätverk

PMU står för phasor measurement unit vilket är en mätenhet som levererar mätdata i realtid med hög kvalitet och i snabb takt. I det nordiska transmissionsnätet finns ett stort antal PMU:er. Projektet "Nordiskt PMU-nätverk" syftar till att dela PMU-mätdata mellan de nordiska länderna. Vi arbetar för att utveckla verktyg som utnyttjar potentialen i PMU-mätningar.

Målet med det nordiska PMU-nätverket är att öka vår förmåga att uppskatta och visualisera systemets operativa tillstånd i kontrollrummet. PMU-mätdata kan till exempel användas för att upptäcka när systemet närmar sig osäker drift. Dessutom kan det användas för att göra analyser på systemnivå samt verifiera modeller. I förlängningen skulle realtidsmätningen kunna användas för att styra systemet men här behövs mer forskning.