Hoppa till huvudinnehåll

Svenska kraftnät använder kakor (cookies) för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor. Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Framtidens elmarknad i Nordeuropa

Svenska kraftnät är en av organisationerna som deltar i NEPP, North European Energy Perspectives Project. Det är ett forskningsprogram som studerar olika frågor kring den framtida nordiska elmarknaden och elsystemet, och en ökad integration mot den europeiska elmarknaden.

Forskningsprogrammet är tvärvetenskapligt med forskare från såväl elteknik och energisystem som företagsekonomi. Man försöker ta ett helhetsperspektiv på energimarknaden.

NEPP har i sin första etapp (2011 - 2016) haft fokus på elsystemet. I den andra etappen (2016 – 2021) har fokus vidgats till att omfatta alla energislag och särskilt de tre ledningsburna energisystemen, det vill säga el, fjärrvärme och gas. Där har studerar energislagens roller i energisystemets utveckling och deras inbördes interaktion och synergier.

En ny programperiod är planerad att starta under 2022, där vi kommer arbeta närmre högskolan i vissa frågeställningar.